BAHRİYEDE TEKNOLOJİ

HABERLER

Tuğ A.(E) ATALAY YAVUZ un iletisi

LOCKHEETMARTIN Firmasınca üretilen büyük İnsansız Denizaltılar ORCA XLUUV

Orca XLUUV, birden fazla kritik görevi desteklemek için tasarlandı. Bu uzun menzilli otonom araç, çeşitli görevleri yerine getirecek. Lockheed Martin’in XLUUV’si, kanıtlanmış ve açık mimari çözümlerin entegrasyonundaki uzmanlığından yararlanır.

DETAYLAR..

Tüm A.(E) MUSTAFA ÖZBEY in iletisi

Türk DZ.K.K.  nın 2022 Projeleri

Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), 31 Ocak’ta ülkenin savunma sanayisinin 2022 hedeflerini vurgulayan yeni bir video yayınladı. Videoda, Türkiye’nin denizcilik projeleri ile ilgili olarak 2022 yılı için planlanan faaliyetler yer alıyor.

DETAYLAR..

6 OCAK 2022

Tuğ A. ATALAY YAVUZ un iletisi

ABD Bahriyesi Mayın Savaşı Dronlarının şok testlerini de yaptı.

Donanma, ileri hareket eden insansız hava araçlarının düşman saldırılarına, türbülansa veya yakındaki patlamaların neden olduğu dalgalı denizlere dayanabilmesini sağlamak için çalışıyor. Testle ilgili bir Donanma basın bülteni, “UISS, insansız, yarı otonom, dizel motorlu, alüminyum gövdeli mayın karşı önlemleri insansız yüzey aracı (MCM USV) ile birleştirilmiş akustik ve manyetik mayın tarama sağlıyor” diye açıklıyor.

DETAYLAR..

Tüm A.MUSTAFA ÖZBEY in iletisi

1 OCAK 2022

Yunan Donanması Türk Donanması ile baş edebilir mi ?

FORBES Dergisine göre ;“Atina, Türkiye’nin artan deniz gücünün ve tartışmalı sular ve doğal kaynaklar üzerindeki iddialarını daha güçlü ve agresif bir şekilde ortaya koyma konusundaki artan isteğinin kesinlikle farkında. Atina nihayetinde ne yapmayı seçerse seçsin, donanmasının, deniz gücü dengesinin kararlı bir şekilde Ankara’nın lehine değişmesini önlemek için daha büyük ve giderek daha sofistike rakibine ayak uydurmak için önemli tedariklere ve yükseltmelere ihtiyacı olduğu açıkça ortaya çıktı.”

DETAYLAR..

26 ARALIK 2021

İNGİLİZ Bahriyesi type 45 sınıfı fırkateynleri tahrik sistemi modernizasyonuna birinci derecede öncelik tanıyor.

Mart 2018’de, İngiltere Savunma Bakanlığı’nın, Tip 45 Güç İyileştirme Projesini (PIP) teslim etmesi için BAE Systems liderliğindeki bir ittifak ekibini görevlendirdiği açıklandı. Proje, mevcut iki dizel jeneratörü değiştirerek, ek bir dizel jeneratör takarak ve her gemideki yüksek voltaj sistemini değiştirerek Kraliyet Donanması’nın Tip 45 Muhrip güç ve tahrik sisteminde esnekliği artıracak.

DETAYLAR..

TuğA. ATALAY YAVUZ iletisi.

21 ARALIK 2021

ABD Bahriyesi DRON devriminden nasıl yararlanmayı düşünüyor ?

Business Insider’a göre, ABD Donanması şimdi küçük insansız hava araçlarının (UAV’ler) bir denizaltı mürettebatının görme mesafesini artırmanın yollarını araştırıyor. Donanma büyük ölçüde insansız yüzey ve su altı araçlarına odaklandı, ancak kameralarla donatılmış küçük bir drone, bir denizaltı için operasyonel durumun daha büyük bir resmini sunabilir.

DETAYLAR..

19 KASIM 2021

İngiliz Bahriyesi DRONLARI daha farklı alanlarda da kullanmayı planlıyor.

Drone’ların kargoyu otonom bir şekilde taşımak, mühimmat, yedek parça ve ön cephedeki personele ilk yardım gibi hayati önem taşıyan malzemeleri ulaştırmak için kullanılabileceği umulmakta. Bu, çatışma bölgelerine mürettebatsız sistemler göndererek personeli korumanın yanı sıra daha düşük işletme maliyetlerine yol açacak.

DETAYLAR..

4 ARALIK 2021

Mısır Bahriyesinin Alman LURSSEN işbirliği ile geliştirdiği yeni tasarım savaş gemileri

Mısır ve Lürssen (NVL) Grubu arasındaki işbirliği, karakol gemileri, korvetler ve açık deniz devriye gemileri (OPV) olarak küçük/hafif deniz gemilerine odaklanıyor gibi görünüyor. Mısır ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılamanın yanı sıra bölgesel düzeyde Afrika ve Orta Doğu ülkeleri için pazarlamayı planlıyor..

DETAYLAR..

KASIM 2021

TÜM.A.(E) EROL ADAYENER iletisi

Dünyanın stratejik yeni ilgi odağı PASİFİK te Ülkelerin teknolojik yeniliklerle beslenen politik çıkar çatışmaları..

ALP KIRIKKANAT ın irdelemesi “ Gemi makinaları üretimi alanında dünyaca şöhrete sahip önemli bir Alman firması ile diğer bir Alman şirketinin Fransa’daki şubesinin Çin Deniz Kuvvetlerinin bir kısım unsurlarına monte edilmek üzere gemi makinesi ihracatı yaptığına dair bir araştırma raporu konu edildi.”

DETAYLAR..

20 KASIM 2021

Tüm.A (E) MUSTAFA ÖZBEY iletisi..

Türkiye savunma sanayi ürünü SİHA lerin jeopolitik alanda yansımaları

Dr. Can Kasapoğlunun ifadesi ile ; “Türkiye’nin geliştirdiği milli SİHA’ların soydaş ülkelere ihraç edilmesi, hatta Azerbaycan örneğinde görüldüğü üzere, söz konusu ihraç portföyünün doktrin transferi ve kapasite inşasına uzanması yeni açılım olanakları da sağlıyor”..

DETAYLAR..

10 KASIM 2021

İngiliz Bahriyesi savaş gemilerinin KOMUTA KONTROL SİSTEMLERİ için yeni bir gelişim

Program, deniz platformları için Radar Elektronik Destek Tedbiri ve Elektronik Harp Komuta ve Kontrol yeteneklerinde yükseltmeler görecek. Bu yetenek, gelişmiş paylaşılan durumsal farkındalık, bilgilendirilmiş komuta desteği, etkili karar desteği ve kuvvet koruması sağlamak için elektromanyetik enerjiden yararlanan tüm askeri görevlerin yürütülmesini destekleyecek.

DETAYLAR..

24 KASIM 2021

Tuğ A (E) ATALAY YAVUZ iletisi

ABD BAHRİYESİ deniz komandoları için UÇAN DENİZALTI KONSEPTİ geliştiriyor.

Uçakları konuşlandırmak için denizaltıları kullanma fikri, denizaltılar ve uçaklar kadar uzun süredir var. İngilizler, M-Sınıfı denizaltılarından birini II. Gövdesinde sekiz avcı uçağı taşıyabilen 1 denizaltı uçak gemisi tasarımı geliştirmişlerdi..

DETAYLAR..

TÜMAMİRAL(E) MUSTAFA ÖZBEY İletisi..

Ulusal DENİZALTI üretiminde yeni bir aşama..

Edinilen bilgiye göre ‘Küçük Boyutlu Denizaltı’; 550 ton deplasmana, 42 metre boya ve 4500+ deniz mili menzile sahip olacak. Klas kurallarına uygun olarak tasarlanan STM 500; denizatlı savunma harbi, sığ su harekatı, denizaltı harbi, özel kuvvetler operasyonları, mayın harbi ile istihbarat, keşif ve gözetleme görevlerini gerçekleştirebilecek şekilde tasarlanmıştır.

DETAYLAR..

20 KASIM 2021

RUS Bahriyesinin modern gücü ADMİRAL GORSHKOV Sınıfı Fırkateynleri

Tam yükte  5.400 tonluk bir deplasmana, toplam uzunluğu 443 fit (135 m), enine 52 fit (16 m) ve 29.5 knot (33,9 mph) azami hıza sahip. Fırkateyn 2 şaftlı CODAG tahrik sistemine, 2 adet 10D49 seyir dizel motoruna ve 2 adet M90FR boost gaz türbinine taşıyor. Geminin menzili, 14 deniz mili (16 mil/saat) hızla seyrederken 4.850 deniz mili (5.580 mil veya 8.980 km) ve otuz günlük bir dayanıklılıkta.

DETAYLAR..

12 KASIM 2021

Güney Kore Tersanesi DAEWOO ( DSMI) karışık gerçeklik ( mixed reality) üzerine geliştirdiği sistem ile gemi inşa sürecinin tüm aşamalarını sanal olarak izleme olanağını sunuyor..

Proje yetkilileri bir toplantı sırasında sanal gemilerinin teknik özelliklerini, örneğin uygulanabilir silah sistemlerini ve diğer detayları tablet üzerinden seçebiliyor. Ayrıca, gemiler için motor ekipmanları da aynı şekilde seçilebilir, hatta kullanıcıların gemideki deniz sistemlerinin fonksiyonlarını ve kontrol prosedürlerini kolayca öğrenmeleri için sanal olarak bir gemiye binmelerine olanak tanınmış oluyor.

DETAYLAR..

5 KASIM 2021

TÜMAMİRAL(E) MUSTAFA ÖZBEY İletisi..

Sputnik zamanında ABD için bir uyandırma çağrısıydı. Ancak şimdi Çin’in ‘hipsonik füzesi’ daha zor bir meydan okuma oluşturuyor..

ABD İstihbarat yetkilileri, Senato İstihbarat Komitesi’ne özel brifinglerde,  Çin testinin Çin’in ABD’ye karşı stratejik bir ilk saldırı başlatma kabiliyetinde önemli bir ilerleme kaydettiğini açıkladılar..

DETAYLAR..

1 KASIM 2021

ABD Donanmasının, Güney Çin Denizi’nde nükleer güçle çalışan bir saldırı denizaltısı neyle çarpıştı ?

Deniz Kuvvetleri, olaydan beş gün sonra, Seawolf sınıfı nükleer enerjili saldırı denizaltısı USS Connecticut’ın 2 Ekim’de tanımlanamayan bir nesneyle çarpıştığını söyledi. USNI News, müfettişlerin denizaltının yeri daha önce bilinmeyen bir denizaltı dağında karaya oturduğunu belirlediklerini söyledi.

DETAYLAR..

29 EKİM 2021

İNGİLTERE bahriyesine ait 2 adet lojistik destek gemisini MISIR Bahriyesine sattı..

Devredilen gemiler ; HMS Fort Austin ve HMS Fort Rosalie.  Anlaşma, küresel Britanya gündemini geliştirmek için savunma ihracatını ve yatırımları genişletme çabalarında geçen yıl açıklanan 24 milyar sterlinlik yatırımın bir parçası. Hareket, aynı zamanda, MOD’un Entegre İnceleme ve Savunma Komutanlığı Belgesinde belirtildiği gibi, Birleşik Krallık’ın gelişen tehditlere karşı koyma taahhüdünü de işaret ediyor.

DETAYLAR..

29 EKİM 2021

Küçük düşman teknelerine karşı kullanmak ve deniz piyadelerinin ve Özel Kuvvetlerin inişlerine yardım etmek üzere Rus Donanması, kamikaze insansız hava araçları alacak

Gemilerin bu otonom araçlarla silahlandırılması konusu tartışılıyor. Kara hedeflerini ve düşman gemilerini vurmak için  Kamikaze insansız hava araçları veya gezici mühimmat kullanılacak. Gezici mühimmatlar, insan müdahalesine ihtiyaç duymadan “kendi başlarına hedefleri bulabilen, harekete geçmeye karar verebilen ve hedef alabilen” tamamen özerk bir silah.

DETAYLAR..

22 EYLÜL 2021

Denizaltılara INTERAKTIF SAVUNMA VE HÜCUM SİSTEMİ

Denizaltılar, diğer unsurların onları kolayca tespit edememesi nedeniyle harekat alanında önemli bir avantaja sahiptir. Ancak son yıllarda helikopterlerin, deniz karakol uçaklarının ve insansız hava araçlarının gelişmiş sensörlerle denizaltıları tespit edebilmesi, denizaltılar için olumsuz koşullar yarattı. Bu durumda denizaltıların yüzeye çıkmadan ateşlenen bir hava savunma füzesine ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı karşılamak için IDAS Füzesi geliştirilmektedir.

DETAYLAR..

13 EKİM 2021

Yunanistan, Yunan Donanması Modernizasyon programını yürütüyor. ABD teklifinde Lockheed Martin’in rolü nedir?

Şirket YETKİLİSİ Jon Rambeau’nun açıklamasına göre;

“ABD’nin rekabete sunduğu yabancı askeri satış teklifinin açık ara en büyük parçasıyız. Bunun bize düşen kısmı, mevcut Meko sınıfı fırkateynlerinin modernizasyonu ve Hellenic Future Frıgate veya HF2 adını verdiğimiz dört yeni fırkateynin yapımını yönetecek”

DETAYLAR..

19 EKİM 2021

Nesnelerin İnterneti (IoT): Teknoloji Trendleri

GlobalData tarafından tanımlandığı şekliyle IoT temasını etkileyen temel teknoloji trendleri nelerden oluşuyor ?

DETAYLAR…

12 EYLÜL 2021

İNGİLTERE Bahriyesi teknolojik gelişmeleri dikkate alarak geleceğini nasıl şekillendiriyor ?

Gelecek vizyonu, stratosferde yerleşik dronların bir an önce fırlatılmasını öngörüyor; daha küçük otonom tekneleri barındıran mürettebatsız hızlı saldırı araçları; hem deniz bazlı biyoyakıtlar hem de yenilenebilir enerji ile çalışan uçak gemileri; ve filonun merkezinde bir sualtı amiral gemisi. Diğer kavramsal fikirler arasında, düşük seviyeli planlamaya yardımcı olmak için yapay zekanın artan kullanımı ve mühimmattan yiyeceğe kadar her şeyi taşıyan sualtı taşıma birimleri yer alıyor.

DETAYLAR..

3 EYLÜL 2021

RUS SEVMASH Tersanesinin geliştirdiği yeni denizaltı modülü

Tersane Basın departmanı, modüler konseptin uygulanmasının, gemi yapımcılarının para biriktirmelerine ve denizaltı inşa oranlarını artırmalarına olanak tanıyacağını belirtti. Yöntem ,Tersaneye, siparişleri üretim kapasiteleri arasında eşit bir şekilde dağıtma olanağı sağlayacaktır.

DETAYLAR..

8 EKİM 2021

Alman bahriyesinin yeni F126 Snf. Fırkateynlerinde OSI Maritime Systems firmasının entegre köprüüstü yönetim sistemi kullanılacak.

Sözleşme, fırkateynler ve kara tabanlı test ve eğitim siteleri (Landanlage) için tümü elektronik olan harita hassas entegre navigasyon sistemi (ECPINS) tarafından desteklenen entegre köprü yönetim sistemlerini (IBMS) içeriyor.

DETAYLAR..

Tuğ A(E) ATALAY YAVUZ iletisi

4 EKİM 2021

2040 Yılına kadar tüm denizaltılar “görünmezlik” niteliğini kaybedebilirler mi?

Fransa Deniz Kuvvetleri Grubu’ndan 12 denizaltı satın alma anlaşması yapılmadan önce bile, askeri analistler, her türden denizaltının, dalgıç insansız hava araçları ve yeni silah sistemleri de dahil olmak üzere yeni teknolojiler tarafından geçersiz kılınacağı konusunda uyardılar.

DETAYLAR..

26 EYLÜL 2021

Su altı patlamaları Suüstü gemilere ve Denizaltılara nasıl bu kadar büyük hasar veriyor ?

Bir sualtı patlamasının etkileri iki farklı fenomene ayrılabilir: şok dalgası ve kabarcık titreşimi. Peki, su altı patlaması ile havadaki patlama arasındaki farklar nelerdir? Birincisi, hava ve sudaki şok cephesinde aşırı basınç hızla yükselirken, hava patlamasında ise hızla düşer. Sonuç olarak, sudaki pik değerler havadaki eşit bir patlamadan aynı mesafedeki pik değerlerinden çok daha yüksektir. İkincisi, sudaki ses hızı havanınkinin yaklaşık beş katıdır. Bunun sonucunda suda hızlı dalgalar oluşturur.

DETAYLAR..

Tüm A(E) MUSTAFA ÖZBEY iletisi

Elektronik savaş sistemleri teknolojisi gelişiminde Türk firması KORAL in ağırlığı..

Bilindiği üzere ASELSAN firması EWS ve platformlarını üretmektedir, ancak KORAL,bu sektörde benzersiz bir konuma sahiptir ve Ankara’nın son zamanlarda çeşitli bölgesel tiyatrolarda yer almasında kritik bir rol oynamıştır. Türkiye’nin insansız hava muharebe araçları (UACV’ler) son birkaç yıldır manşetlere çıkıyor olsa da, başarılarının arkasındaki görünmez güç KORAL olmuştur

DETAYLAR…

Tüm A(E) MUSTAFA ÖZBEY iletisi

( Bundan önceki bir yazımda , tümü ile  elektrikli sevk sistemlerinin avantajlarını açıklamaya çalışmıştım.Aşağıdaki haberde bunun özgün bir yansımasını bulacaksınız )

14 MART 2021

Dizel Elektrik Sevk sistemli denizaltılar Nüklear denizaltılardan daha mı sessiz ?

Nüklear denizaltıdaki buhar akışı, borulardaki ve türbin pompası sesleri, su altı modunda bir elektrik motorunu akü ile  çalıştırmaktan daha yüksek.

Bu nedenle, akü modundaki bir dizel teknede hiç bulunmayan bir dizi pompa, türbin ve redüksiyon dişlisi nükleer denizaltılara özgüdür.

DETAYLAR ..

Tüm A(E) MUSTAFA ÖZBEY iletisi

12 EYLÜL 2021

İNGİLİZ Bahriyesi gelecekte Drone ları da kapsamak üzere UAV teknolojilerinden daha geniş olarak nasıl yararlanılacağını açıklıyor.

Yakın tarihli Savunma Komutanlığı Belgesinde belirtildiği gibi, Kraliyet Donanması daha yenilikçi ve otomatikleştirilmiş bir filoya yatırım yapmaya odaklanıyor. Geçen Kasım ayında Başbakan tarafından açıklandığı üzere, dört yıl boyunca harcamalardaki 24 milyar sterlinlik artışla bütçesi büyütülen Kraliyet Donanması, gemilerinin sürdürülebilirliğini, ölümcüllüğünü ve kullanılabilirliğini artıracak.

DETAYLAR..

Tuğ A(E) ATALAY YAVUZ iletisi

10 EYLÜL 2021

ABD Donanması, aramak, bulmak ve hatta yok etmek, yüzey savaşı misyonları yürütmek, ateş altına almak ve elektronik saldırılar başlatmak için tasarlanmış birkaç büyük denizaltı avcısı DRONE ları hızlı bir şekilde geliştiriyor.

DETAYLAR..

30 AĞUSTOS 2021

ARES Tersanesi  Denizaltı UAV si ULAK ın denizaltı savunma savunma aracı olacak ikinci jenerasyonunu geliştiriyor.

Tersanenin METEKSAN firması ile birlikte geliştirdiği ilk UAV 400 km menzilli LAZER silahı taşımakat ve 65 knh hız yapabilmekte.

DETAYLAR..

6 EYLÜL 2021

HYUNDAI Gemi İinşa Grubunun geliştirdiği Amonyak yakıtlı tahrik sistemi Kore Loydundan ilk onayı aldı.

Amonyak hacimsel olarak Hidrojenden daha az yer tutmakta ve sentettik yakıtlara göre daha ucuza üretilebimekte.

DETAYLAR..

25 AĞUSTOS 2021

RUS BAHRİYESİ donanmasını güçlendirmek üzere 2 yeni NÜKLEAR DENİZALTININ ( G/M Taşıyıcı) inşasına girişti.

DETAYLAR..

AĞUSTOS 2021

Subaylar HAREKATTA ENERJİNİN ROLÜ üzerine neler bilmeli ?

USN PGS Enerji departmanının konunun önemine dikkat çeken makalesi..

DETAYLAR..

ŞUBAT 2019

MISIR Bahriyesinin MODERNİZASYON planları..

Yaklaşık 2000 mil sahil şeridine sahip Mısır Kızıldeniz ve Akdeniz olmak üzere donanmasını iki bağımsız bölüme ayırarak oldukça eskimiş olan gemilerini yeni savaş gemileri ile donatıp modernize etmek istiyor..

DETAYLAR..

AĞUSTOS 2021

USV (Unmaned Surface Vehicle) araçların küresel boyutta artan kullanımının MAKROEKONOMİK bir değerlendirmesi..

DETAYLAR..

Sn. ATALAY YAVUZ un bildirimi :

2 AĞUSTOS 2021

ABD Bahriyesi CNO su Adm.GILDEY in dünyanın en büyük donanmasının geleceği hakkında görüşleri

Amiral Gilday donanmanın gelecekte omurgasını denizaltıların oluştutacağını ve bütçnin % 48 nin bu gemilere tahsis edileceğini vurguluyor…

DETAYLAR..

3 AĞUSTOS 2021

Yunan Bahriyesi CAMCOPTER S – 100 ün deniz deneyimlerini tamamladı..

SHIBELL Firmasının ürünü olan bu UAV halen 14 ülke bahriyesinde kullanılmakta..

DETAYLAR..

7 MAYIS 2021

HİNDİSTAN Bahriyesi yeni projelerinde MT 30 GAZ TÜRBİNİNİ
Dikkate alıyor..

Bu gaz türbinleri , diğer GT lerden farklı olarak start için adet sınırlaması olmaması ve daha düşük titreşim düzeyleri ile savaş gemilerinde tercih edilmekte..

DETAYLAR..

Sn. ATALAY YAVUZ un bildirimi :

21 TEMMUZ 2021

ÇİN Bahriyesince geliştirilen ve denemeleri yapılamkata olan denizaltı DRONU savaş taktiklerinde değişimlere neden olabilir..

DETAYLAR..

14 TEMMUZ 2021

YUNAN Bahriyesi için tasarımı geliştirilen THEMİSTOCLES sınıfı OPV lerin tanıtımı DEFEA 2021 fuarında yapıldı..

20 MAYIS 2021

ABD ile Yunanistan 4 adet Fırkateyn devri için görüşmelere başladı

Temel tasarımı halen ABD donanmasında hizmette olan LITTORAL COMBAT SHIP e dayanan MMSC sınıfı fırkateynler,30 knot sürate ve 5000 mil seyir sığasına sahip olacaklar.

DETAYLAR..

23 HAZİRAN 2021

“DEĞİŞİM YÖNETİMİ” için gerekli ilk adımlar

Tersanenizi en modern cihaz ve yazılımlarla yapılandırmış olabilirsiniz.Ancak bunların etkili ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi için gerekli değişimin yönetimi birinci öncelik olacaktır..

DETAYLAR..

8 HAZİRAN 2021

HUNTINGTON INGALLS Tersanesi Baş yöneticisi Mike Petters’in Gemi İnşaasında LİDERLİK üzerine görüşleri

ABD nin Bahriyesine gemi üreten en büyük tersanenin başı

2011 yılından bu yana edindiği deneyimler ışığında hangi ilkeleri öne çıkardığını söyleşide açıklıyor…

DETAYLAR..

5 TEMMUZ 2021

“Denize adam düştü” durumlarında DRONE kullanımı

İngiltere bahriyesi denize düşen mürettebatın ya da kazazedelerin bu şekilde çok daha kolay bulunup izlenebileceğini ve kurtarılabileceğini gösteriyor…

Sn. ATALAY YAVUZ dan..

Güney Kore denizaltılarına BALİSTİK FÜZE montajına hazırlanıyor.

Güney Kore bahriyesi denizaltılarına monte edilmek üzere 500 km menzilli HYUNMOO-2B füzelerini geliştirmekte.Su altı atış deneyimleri tamamlanmış durumda..

DETAYLAR.

25 HAZİRAN 2021

YAPAY ZEKA (AI) Bahriyelerde nasıl bir gelişim eğlimi gösteriyor ?

Konu üzerinde yapılan bir anketin sonuçları ne ifade ediyor..

DETAYLAR..

2 HAZİRAN 2021

SN.ATALAY YAVUZ un bildirimi

ABD Bahriyesinin LCS Trimaran gemileri projesi için son verme kararı

Yakın zamanda hizmete sokulmuş olan LCS (Littoral Combat Ship) sınıfı gemilerin serviste öngörülen nitelikleri karşılayamadığı sonucuna varıldı.Milyar dolarlık porojenin ilk iki gemisi bu nedenle hizmet dışına ayrılacak.

DETAYLAR..

2 HAZİRAN 2021

Neden ULUSLARASI bir benimseme ile suüstü savaş gemileri GRİ RENGE denizaltılar ise SİYAH RENGE boyanmakta ?..

Bu renk tercihlerinin arka planında ne gibi etkenler var?

DETAYLAR..

28 MAYIS 2021

Fransız firma gurubu NAVAL GROUP ,YUNAN BAHRİYESİNİN 4 gemilik yeni fırkateyn projesi için teklifini verdi.

Teklife göre projenin ilk gemisi Naval Group tersanesinde diğerleri Yunanistanda inşa edilecek. Teklif ayrıca 2 adet MEKO sınıfının modernizasyonunu da kapsıyor.

DETAYLAR..

19 MAYIS 2021

Sentetik Metanol bazlı yakıtlarıngemilerde kullanım potansiyeli artıyor

WARTSİLA firmasının bildirimie göre , metanol bazlı deniz yakıtlarının düşük karbon salınımı avantajı gelecek vadediyor.Ancak makine teknolojilerinin de bu yakıta uyum sağlıyacak biçimde paralele gelişimi gerekiyor.

DETAYLAR

MAYIS 2021

ASYA – PASİFİK Savaş gemileri pazarı raporu

Konu üzerindeki yeni rapor ,bu alandaki anahtar oyuncular,tarihsel ve geleceğe yönelik inceleme, fırsatlar, ve öngörülen stratejileri kapasıyor. Özet değerlendirmeler için

DETAYLAR

11 MAYIS 2021

İngiliz deniz piyadeleri gemilere konuşlanmak üzere JETPACK ler kullanacak

Lastik botlar üzerinden savaş gemilerine yaklaşan deniz piyadeleri bu cihazı kullanarak havadan gemilere inebilecekler.

27 NİSAN 2021

İNSANSIZ ARAÇLAR ın donanmaların geleceğindeki kaçınılmaz yeri

ABD Donanmasının başı çektiği bu alanda İngiliz,Fransız,Çin ve Rus donanmaşları da gelecekteki savaş gemileri yapısına İNSANSIZ ARAÇ ların hızla entegrasyonu için çalışıyor..

DETAYLAR

SN.ATALAY YAVUZ un gönderisi

3 MAYIS 2021

BARÇLAR a yüklenmiş G/M atıcıları

Harekat alanına yakınına getirilecek bu BARÇLAR çevrede bulunan bir savaş gemisinin SHM sine bağlanarak oradan hedef bölge üzerine ateşlenip yönlendirilebilecek..

DETAYLAR

PANDEMİ ile gelişen yeni NORMAL çalışma şekli ne olacak?

Gemi inşaatı dijitalleşme yönünde dönüşüme başlamışken gelen pandemi krizi firmaları dönüşümün tempo ve önceliklerini gözden geçirmeye zorlamakta..

DETAYLAR

23 nisan 2021

Türkiye firmaları ULAQ USVC nin ASW versiyonunu açıkladı

ARES ve METEKSAN firmaları 11.8m uzunlukta ve 45 km/h hız yapacak botların testlerinin 2021 yılı ikinci yarısında başlayacağını belirttiler..

DETAYLAR..

22 NİSAN 2021

TÜRK  ve FİLİPİN Deniz kuvvetleri arasında işbirliği

Türk savunma sanayi firması ASFAT ın daveti üzerine Türkiyeyi ziyaret eden Filipin DeniZ Kuvvetleri Komutanı ile MİLGEM Korvetlerinin  Filipin donanması için inşaası konusu ele alındı.

DETAYLAR..

15 NİSAN 2021

Denizaltılar sualtında nasıl daha yüksek süratlere erişebiliyor ?

Bu paradoksun fiziksel olarak nasıl gerçekleştiğine dair açıklama

DETAYLAR..

31 MART 2021

AVUSTRALYA askeri tersanesi ASC DİJİTAL dönüşüme hazırlanıyor

ASC tersanesi üretim süreçlerini daha etkinleştirmeyi , sistemler arası entegrasyonu arttırmayı ve üretim verilerinin karar süreçlerinde daha verimli kullanılabilmesini amaçlıyor.

DETAYLAR..

9 NİSAN 2021

ABD bahriyesi destroyerlerini LASER silahları ile donatıyor

Donanmaya ait ARLEIGH BURKE sınıfı destroyerlerden üçünde halen bulunan düşman gemi sensörlerini etkisizleştiren

Laser silahları 6 gemiye daha monte edilecek..

DETAYLAR..

5 NİSAN 2021

RUS Bahriyesi denizaltılara karlı savaşacak DRONE lar üzerinde çalışıyor.

Tekne üzerine monteli sonarların ses dalgaları belirli bir deriniğe kadar yayılabildiğinden denizaltı savaşında ASW helikopter ve karakol uçakları kullanılmakta.artık yeni geliştirilen UAV/UCAV ler ise 24 saatlik sürekli uçuş kapasitesi ile daha etkili olacaklar.

DETAYLAR..

6 NİSAN 2021

HİNDİSTAN Savaş gemilerini güdümlü mermilerden koruyacak yeni teknoloji geliştiriyor.

Bu teknoloji ile RF G/M ler ve radarlardan koruyacak yeni CHAFF teknolojiis ile çok daha az malzeme ile koruma etkisi yaratılacak.

DETAYLAR..

29 MART 2021

İngiliz bahriyesi OTONOM aracı NAVYX e teslim edildi.

Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin üzerinde bulunduğu araç 18 aydır değişik testlerden geçirilmekte idi.

DETAYLAR..

22 MART 2021

IRAN Golf körfezinde denizaltı varlığını genişletmeyi planlıyor

ABD tarafından ambargo koşulları altında bulunan İRAN Bahriyesi halen 7 adet dizelli denizaltı sahibi. Ancak artık kendi olanakları ile nüklear tahrikli denizaltıları dahi planlarına aldıklarını belirtiyor.

DETAYLAR..

24 MART 2021

JAPON Bahriyesinin Lİ – ION BATARYALI ikinci denizaltısı hizmete girdi

KOBE Tersanesinde inşa edilen JS TORYU da kullanılacak yeni tip bataryalar , klasik kurşun asitli bataryalara göre yüksek sürattte daha fazla seyir sığası sağlayacak ve daha az bakım gerektirecek..

DETAYLAR

24 MART 2021

Fransadan YUNANİSTAN a bedelsiz savaş gemisi teklifi

Fransa , Yunanistan Bahriyesinin yeni fırkateyn inşa projesi  kapsamında yeni gemiler hizmete girene kadar kullanılmak üzere JEAN BART –  D615 ve LATOUCHE-TREVİLLE – D646 Destroyerlerin teklif etti..

DETAYLAR..

Sn. ATALAY YAVUZ un iletisi

22 MART 2021

İNGİLİZ Bahriyesi denizaltı kablolarını korumaya alıyor.

Denizaltına döşenmiş olan internet kablolarının ülkeler için önemini dikkate alan İngiliz deniz kuvvetleri bu amaçla özel bi gemi inşa edecek. 2024 te hizmete girecek gemi çeşitli ilşeri teknoloji sensörler ve dronlar ile donatılacak..

DETAYLAR..

14 MART 2021

ÇİN Bahriyesi NÜKLEAR tahrikli Uçak gemisi inşaası yolunda yürüyor

Halen 2 adet uçak gemisi bulunan Çin Deniz Kuvvetleri serinin dördüncü gemisinde NÜKLEAR tahrik sistemine geçmeyi planlıyor..

DETAYLAR

Sn.ATALAY YAVUZ un iletisi

17 MART 2021

USS THRESHER in batışında neler oldu ?

1963 yılında batan nüklear denizaltının raporu yakın zamanda yayınlandı.Rapor gerçekte olanları irdeliyor.

DETAYLAR

Sn.ATALAY YAVUZ un iletisi

3 MART 2021

Soğuk savaş dönemi Rus Bahriyesi Dev denizaltıları TYPHOON sınıfı

1970 yılında başlatılan proje kapsamında geliştirilen bu denizaltılar, 187 metre boyunda 23200 ton deplasman

ile 20 adet RSM – 52 güdümlü mermi taşıyabilecek kapasitedeydi.

DETAYLAR

23 şubat 2021

FRANSA ile AVUSTURALYA nın SANAL ZEKA ile İnsan etkileşimi üzerinde işbirliği

Bu iki ülke konu üzerinde araştırma yapmak üzere ortak bir labratuar kurarak etkileşimin değişik boyutlarını inceleyecek.Araştırma gurubuna Fransanın NAVAL GROUP firması endüstiriyel partner olarak katılacak.

DETAYLAR

25 ŞUBAT 2021

Mısır Deniz Kuvvetlerinde VL MICA NG Güdümlü mermileri

Fransız NAVAL GROUP lisansı ve teknoloji transferi ile inşa edilen GOWIND Korvetlerine monte edilmek üzere bu güdümlü mermileri MBDA Firmasına sipariş etti.

DETAYLAR

2 MART 2021

Denizaltı şaftlarının kontrolü için yeni digital tarama yöntemi

ABD Deniz Kuvvetleri , denizaltı şaftlarının tamir sonrası kontrolleri için halen kullanılmakta olan mekanik kontrol düzeneğinin yerine digital tarama cihazı geliştirdi. Böylece hem kullanım kolaylığı hem de maliyet düşümü sağlanacak.

DETAYLAR

Sn.ATALAY YAVUZ un bildirisi

26 ŞUBAT 2021

Savaş gemilerinin ANTİ G/M yeteneklerinde oluşan gelişmeler

JAPON ve KANADA bahriyeleri gemilerinin  güdümlü mermiler,hipersonik silahlar ve balistik füzeleri daha uzak mesafelerden belirleyecek yüksek duyarlılıkta ve güçte yeni radarlar geliştirmekte..

DETAYLAR

26 ŞUBAT 2021

SANAL BAŞÇARKÇI ?

Savaş gemilerinin zorlu şartlar altında sürdürülebilir şekilde hareket yeteneğini koruyabilmesi için otonom makine kontrol sistemi geliştiriliyor. İNGİLİZ Bahriyesi bu amaçla ROLLS ROYS firması ile işbirliğinde..

DETAYLAR

5 EKİM 2020

Zorlu şartlar altında RÜZGAR TAHRİKLİ gemilerin performansı

Rüzgar tahrikli bir feribot için geliştirilen projede aşırı rüzgar açılarının gemi üzerinde yaratabileceği tehlikelerin bir değerlendirmesi..

DETAYLAR

Sn.ATALAY YAVUZ un bildirisi ;

16 ŞUBAT 2021

İçinde mürettebat ve onunla ilgili yerleşim ve hizmet unsurları yer almayan otonom araçların avatajları

Mürettebatın getireceği yaşamsal hacim ve ağırlık sorunları taşımayan bir deniz aracı bahriyede payload olarak nasıl değerlendirilebilir ? Hangi görevlere hizmet edebilir ?Kendi kendini idame ettirebilir mi?

DETAYLAR

Deniz ÖVEÇOĞLU , ABD den bildiriyor ;

15 ŞUBAT 2021

3D Yazım cihazlarının Donanma gemileri yedek parça gereksinimleri için kullanımı

ABD Bahriyesi savaş gemilerinin yedek parça gereksinimlerini yrinde karşılayabilmek üzere 3D Yazım cihazlarının kullanım imkanlarını araştırmak üzere NPGS e Xerox’s ElemX 3D Printer tahsis etti. Gemilerden NPGS e eğitime gelmiş olan subaylar hangi parçaların üretimini fizibıl olduğu üzerinde araştırmalar yapacak.

DETAYLAR

11 ŞUBAT 2021

Avrupa ortak Korvet Projesi gelişimi için Fransız / İtalyan ortak firması NAVIRIS ile İtalyan NAVANTIA firması arasında işbirliği

21.inci yüzyılın gereksinimleri ile bağdaşık olacak şekilde tasarlanan korvetler güç üstünlüğü sağlayacak ve barış zamanlarında göçmen ve korsan hareketlerinin kontrolüne,insani yardımlara yardımcı olacak..

DETAYLAR..

30 NİSAN 2020

ABD Bahriyesi için yeni FIRKATEYN inşaatı İtalyan FIRCANTIERİ firmasının

Yeni fırkateynlerin tasarımında daha önce Fransız ve İtalyan bahriyeleri için inşa edilen çok amaçlı FREMM fırkateyni baz alınacak. Fırcantieri gemilerin inşaasını ABD Wisconsin de bulunan MARINETTE tersanesinde gerçekleştirecek.

DETAYLAR..

29 OCAK 2021

ABD den Sn. ATALAY YAVUZ un iletisi

Havadan bağımsız Tahrik Sistemleri (AIR INDIPENDENT POWER – AIP) kullanımı Nükleer Denizaltıların alternatifimi ?

Dünya Bahriyelerinde bir süredir sürdürülmekte olan araştırmalarla havadan bağımsız  güç sistemli konvansiyonel denizaltıların vurucu güç niteliği tekrar önem kazanmakta..

DETAYLAR

28 OCAK 2021

ELEKTRİKLE TAHRİK Sistemlerinin getireceği zorluklar

Full elektrik veya hibrit tahrik teknolojilerindeki gelişmeler ile gemi hareket sistemleri giderek bu yöne evrilirken bir yandan bunların getireceğiyeni zorluklarda artık ufukta netleşiyor.

DETAYLAR

25 OCAK 2021

İspanyol    NAVANTIA , gelecek nesil Fırkateyn ve Denizaltılarının ömür boyu endüstri 4 konsepti konseptine dayalı teknolojik YÖNETİMİ için , ANSY ile çözüm ortaklığını seçti…      DETAYLAR.

25 OCAK 2021

İngiliz BAHRİYESİ Donanmanın gelecekteki savaş platformlarında ÖĞRENEN MAKİNELER ve YAPAY ZEKA teknolojilerinin kullanılmasına ve geliştirilmesine karar verdi….DETAYLAR.

9 OCAK 2021

Hipersonik G/M lerin suüstü savaş gemilerine montajı

ABD Bahriyesi 2016 yılında deniz indirilmiş olmasına rağmen halen deneyleri devam eden USS ZUMWALT sınıfı destroyerlerine HİPERSONİK G/M leri monte etmeyi değerlendiriyor. Devamı…

9 OCAK 2021

Rüzgar enerjisi gücü kullanan gemiler için bir RÖNESANS

IMO nun ticaret gemileri için koyduğu kriterlere göre ( daha önceki yazım ) önümüzdeki 30 yıl içinde gaz emisyonlarının%50 düşürülmesi öngörülmekte.Bu nedenle gemi sektörü yenilenebilir enerjilerin fizibıl hale getirecek değişik teknolojilerin arayışı içinde.Bunlardan birisi de RÜZGAR ENERJİSİ.

8 OCAK 2021

İngiliz – Fransız Donanmalarının ortak MMCM (Maritime Mine Countermeasure) geliştirme projesi, SAAB firmasına verildi.26.8 £ değerindeki ekipmanlar , 2022 yılı ile kullanıma girecek.

5 OCAK 2021

AVRUPA SAVUNMA AJANSI ( EDA) Yönetim Kurulunca , AVRUPA PATROL CORVETTE (EPC) nin geliştirilmesi için karar alındı.

İTALYA,FRANSA,İSPANYA,ve YUNANİSTAN ın ortak yürüteceği proje ile bu korvetlerin,su üstü üstünlüğü ve güç projeksiyonu ana görevlerini üstlenmesi planlanıyor.

 

3 OCAK 2021

Neden denizcileşmeliyiz

Türkiye için etrafını çevreleyen denizlerle ilgili ulusal çıkarlarının anlamı ve nasıl korunması gerektiğini Amiral Cem GÜRDENİZ değerlendirdi.

24 HAZİRAN 2020

Yunan Deniz kuvvetlerine Themitocles sınıfı korvet inşası için YUNAN – İSRAİL işbirliği

İsrailin Haifa bölgesinde yer alan tersanesi ile Yunanistanın Syros adasındaki ONEX tersanesi yeni jenerasyon korvetlerin dizaynı için ortak teklif sözleşmesi imzaladı.

02 ARALIK 2020

ABD Bahriyesinde DRON PERİSKOP dönemi başlıyor..

ABD den arkadaşımız ATALAY YAVUZ un haberi

ABD Donanması denizaltıları kendisinden hareket ettirilecek DRONLAR ile normal periskop menzili dışı kalan hedefleri de saptayıp izleyebilecek..

20 KASIM 2020

Fransız firması NAVAL GROUP ile YUNAN BAHRİYESİ arasında, iki adet fırkateynin alımı için uzun vadeli işbirliği görüşmesi

02 NİSAN 2020

Hindistan Bahriyesi MUMBAİ Tersanesince CORONA Virüse karşı kendi imkanları ile geliştirilen koruyucu ekipman

Dünya çapında yayılan Corona Virüs tehdidine karşı ülkeler bazında önlemler geliştirilirken Mumbai tersanesini kendi imkanları ile tasarlayıp geliştirdiği cihaz ve ekipman dikkat çekici.

26 KASIM 2020

Otonom Mayın Avlama sistemleri geliştirmek üzere Fransa ve İngiltere işbirliği

184 milyon Pound’luk sözleşme ile desteklenecek MMCM ( MINE COUNTER PROGRAMME çerçevesinde ; otonom araç , yedeklemeli sonar ve mayın imha düzenekleri geliştirilecek.

30 KASIM 2020

İngiltere bahriyesinin yeni tip 32 fırkateyni insansız araçlar için ana gemi görevini de yapacak

İngiltere Başbakını Jeremy Quin’ in demecine göre , birçok ülke bahriyesinde  uygulanması düşünülen DRONE ların taşınması , uçurulması ve yönetilmesinde su üstü savaş gemilerinin kullanılması konseptine uygun olarak yeni fırkateynler bu yönde de değerlendirilecek.

21 EKİM 2019

Adamsız araçlarla Bahriye Oşinografisinde dönüşüm

Adamsız araçların bahriyelerde kullanımı yeni olmamakla birlikte bugüne dek edinilen deneyimler, bunların daha yüksek düzeyde harekat isteklerinin karşılanmasını da sağlamasını olanaklı kılacak..

27 EKİM 2020

EURONAVAL 2020..

280 katılımcı firma ve 31 ülkenin yer aldığı PARİS  Bahriye Sanal Fuarı sonrası öne çıkan konular ve izlenimler.

10 EYLÜL 2020

SURİYE HAREKATI…Rusyanın Amfibik Savaş Gemisi gereksinimin belirginleşmesi.

Rusya ZALIV Tersanesinde 2020 yılında 2 adet Üniversal Amfibik Hücum Gemisininin omurgasını koydu.100 milyar Rubleye mal olacak gemilerin ilki 2025 ikincisi ise 2027 yılında hizmete girmesi planlı.Ancak gemilerin taşıyacağı helikopter adetlerinde ve deplasmanında dizayn değerlerinin aşılacağı öngörülmekte.

19 AĞUSTOS 2020

Bahriyede Laserli Silah Sistemleri

Dünyanın lider bahriyelerinde yüksek yoğunluklu ve direkt yönlü Laser Silahları giderek yoğun ilgi görmekte. Bu nedenle değişik firmalar tarafından değişik nitelikli Laser Sistemleri geliştiriliyor.

7 AĞUSTOS 2020

Fully integrated, high-performance management and control system

SEASTactıcs firması tarafından geliştirilen bu entegre control sistemi ile , karakol gemilerinin düşük yoğunluklu operasyonları için , daha gelişmiş standartlarda minimum personel ile yüksek performanslı bir yönetim ele edilecek

15 EYLÜL 2020

Rüzgâr Tahrikli Araba Feribotu: WPCC

WALLENIUS MARINE adına geliştirilen projenin sunumu yapıldı.

  • Feribot 7000 araba taşıyacak
  • Dizel tahrikli eş gemiye göre %90 daha az emisyon salınımı olacak
  • 80 m yükseklikte 5 adet yelken sistemi kullanacak
  • Atlantik okyanusunu 12 günde geçebilecek.

06 HAZİRAN 2020

Avrupa ARGE konsorsiyumunca geliştirilen FAST WATER projesi yaşama geçti

Çevre kirliliğini azaltıcı araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında oluşturulan teknik konsorsiyum c gemilerde dizel yakıtı yerine metanol kullanan motorların geliştirilmesi öngörülüyor. Başlangıçta motorlar 3 prototip teknede denenecek

01 EYLÜL 2020

Rus donanmasının yeni sınıf denizaltıları; SERVAL P 750

Malakit Dizayn firmasının daha önce geliştirdiği Piranha sınıfının tamamlayıcısı olacak P750B denizaltıları 1400 TON deplasmana sahip ve 20 kişilik mürettebatı bulunacak. Denizaltı öncekilere göre daha fazla su altı seyir sığasına ile sürate sahip olacak ve güdümlü mermiler taşıyacak.

8 EYLÜL 2020

Hollanda Deniz Kuvvetleri yeni Firkateyni ( CSS ) için enerji yönetim ve Güç Sistemi

2024 yılında hizmete girmesi beklenen bu gemide düşük gürültü seviyesi vibrasyon ve Yüksek tork yoğunluğu sağlayabilmesi bakımından General elektrik firmasının komple elektrikli Güç Sistemi tercih edildi.

Nisan 2018

Gemi inşa sanayisine ENDÜSTRİ 4 devrimi açısından bir bakış

AYTEK GÜNGÖR , sanayinin devrimsel aşamalarından en sonuncusu olarak nitelenen dördüncüsünün gemi inşa sanayi faaliyeti ve süreci üzerinde oluşan ve oluşabilecek yansımalarını bu makalesinde değerlendirmekte.

22 AĞUSTOS 2020

İngiliz bahriyesi  otonom mayın tarayıcı RNMB HARRIER    serisinin ilkini Teslim aldı

Atlas Elektronik kuka firması tarafından üretilen tarayıcı Elle kumanda uzaktan kumanda ve otonom çalışma modlarına sahip. Said Scan Soner veya çeşitlisi altı tarama cihazları çekebilmesi ile çeşitli kullanım esnekliği sağlanabilmektedir

3 AĞUSTOS 2020

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Yeni denizde İkmal gemisi makine sisteminde gaz türbinleri

ABD  GE MARINE firması 2023 yılında hizmete girmesi planlanan yeni nesil DENIZDE IKMAL GEMİSI için geminin inşaatçısı Sefine Tersanesi ile 2 adet LM 2500 Gaz Türbini satış sözleşmesi yapıldığını bildirdi e

Tüm A(E) MUSTAFA ÖZBEY iletisi

12 EYLÜL 2021

İNGİLİZ Bahriyesi gelecekte Drone ları da kapsamak üzere UAV teknolojilerinden daha geniş olarak nasıl yararlanılacağını açıklıyor.

Yakın tarihli Savunma Komutanlığı Belgesinde belirtildiği gibi, Kraliyet Donanması daha yenilikçi ve otomatikleştirilmiş bir filoya yatırım yapmaya odaklanıyor. Geçen Kasım ayında Başbakan tarafından açıklandığı üzere, dört yıl boyunca harcamalardaki 24 milyar sterlinlik artışla bütçesi büyütülen Kraliyet Donanması, gemilerinin sürdürülebilirliğini, ölümcüllüğünü ve kullanılabilirliğini artıracak.

 

DETAYLAR..

Tuğ A(E) ATALAY YAVUZ iletisi

10 EYLÜL 2021

ABD Donanması, aramak, bulmak ve hatta yok etmek, yüzey savaşı misyonları yürütmek, ateş altına almak ve elektronik saldırılar başlatmak için tasarlanmış birkaç büyük denizaltı avcısı DRONE ları hızlı bir şekilde geliştiriyor.

DETAYLAR..

30 AĞUSTOS 2021

ARES Tersanesi  Denizaltı UAV si ULAK ın denizaltı savunma savunma aracı olacak ikinci jenerasyonunu geliştiriyor.

Tersanenin METEKSAN firması ile birlikte geliştirdiği ilk UAV 400 km menzilli LAZER silahı taşımakat ve 65 knh hız yapabilmekte.

DETAYLAR..

6 EYLÜL 2021

HYUNDAI Gemi İinşa Grubunun geliştirdiği Amonyak yakıtlı tahrik sistemi Kore Loydundan ilk onayı aldı.

Amonyak hacimsel olarak Hidrojenden daha az yer tutmakta ve sentettik yakıtlara göre daha ucuza üretilebimekte.

DETAYLAR..

25 AĞUSTOS 2021

RUS BAHRİYESİ donanmasını güçlendirmek üzere 2 yeni NÜKLEAR DENİZALTININ ( G/M Taşıyıcı) inşasına girişti.

DETAYLAR..

AĞUSTOS 2021

Subaylar HAREKATTA ENERJİNİN ROLÜ üzerine neler bilmeli ?

USN PGS Enerji departmanının konunun önemine dikkat çeken makalesi..

DETAYLAR..

ŞUBAT 2019

MISIR Bahriyesinin MODERNİZASYON planları..

Yaklaşık 2000 mil sahil şeridine sahip Mısır Kızıldeniz ve Akdeniz olmak üzere donanmasını iki bağımsız bölüme ayırarak oldukça eskimiş olan gemilerini yeni savaş gemileri ile donatıp modernize etmek istiyor..

DETAYLAR..

AĞUSTOS 2021

USV (Unmaned Surface Vehicle) araçların küresel boyutta artan kullanımının MAKROEKONOMİK bir değerlendirmesi..

DETAYLAR..

Sn. ATALAY YAVUZ un bildirimi :

2 AĞUSTOS 2021

ABD Bahriyesi CNO su Adm.GILDEY in dünyanın en büyük donanmasının geleceği hakkında görüşleri

Amiral Gilday donanmanın gelecekte omurgasını denizaltıların oluştutacağını ve bütçnin % 48 nin bu gemilere tahsis edileceğini vurguluyor…

DETAYLAR..

3 AĞUSTOS 2021

Yunan Bahriyesi CAMCOPTER S – 100 ün deniz deneyimlerini tamamladı..

SHIBELL Firmasının ürünü olan bu UAV halen 14 ülke bahriyesinde kullanılmakta..

DETAYLAR..

7 MAYIS 2021

HİNDİSTAN Bahriyesi yeni projelerinde MT 30 GAZ TÜRBİNİNİ
Dikkate alıyor..

Bu gaz türbinleri , diğer GT lerden farklı olarak start için adet sınırlaması olmaması ve daha düşük titreşim düzeyleri ile savaş gemilerinde tercih edilmekte..

DETAYLAR..

Sn. ATALAY YAVUZ un bildirimi :

21 TEMMUZ 2021

ÇİN Bahriyesince geliştirilen ve denemeleri yapılamkata olan denizaltı DRONU savaş taktiklerinde değişimlere neden olabilir..

DETAYLAR..

14 TEMMUZ 2021

YUNAN Bahriyesi için tasarımı geliştirilen THEMİSTOCLES sınıfı OPV lerin tanıtımı DEFEA 2021 fuarında yapıldı..

20 MAYIS 2021

ABD ile Yunanistan 4 adet Fırkateyn devri için görüşmelere başladı

Temel tasarımı halen ABD donanmasında hizmette olan LITTORAL COMBAT SHIP e dayanan MMSC sınıfı fırkateynler,30 knot sürate ve 5000 mil seyir sığasına sahip olacaklar.

DETAYLAR..

23 HAZİRAN 2021

“DEĞİŞİM YÖNETİMİ” için gerekli ilk adımlar

Tersanenizi en modern cihaz ve yazılımlarla yapılandırmış olabilirsiniz.Ancak bunların etkili ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi için gerekli değişimin yönetimi birinci öncelik olacaktır..

DETAYLAR..

8 HAZİRAN 2021

HUNTINGTON INGALLS Tersanesi Baş yöneticisi Mike Petters’in Gemi İnşaasında LİDERLİK üzerine görüşleri

ABD nin Bahriyesine gemi üreten en büyük tersanenin başı

2011 yılından bu yana edindiği deneyimler ışığında hangi ilkeleri öne çıkardığını söyleşide açıklıyor…

DETAYLAR..

5 TEMMUZ 2021

“Denize adam düştü” durumlarında DRONE kullanımı

İngiltere bahriyesi denize düşen mürettebatın ya da kazazedelerin bu şekilde çok daha kolay bulunup izlenebileceğini ve kurtarılabileceğini gösteriyor…

Sn. ATALAY YAVUZ dan..

Güney Kore denizaltılarına BALİSTİK FÜZE montajına hazırlanıyor.

Güney Kore bahriyesi denizaltılarına monte edilmek üzere 500 km menzilli HYUNMOO-2B füzelerini geliştirmekte.Su altı atış deneyimleri tamamlanmış durumda..

DETAYLAR.

25 HAZİRAN 2021

YAPAY ZEKA (AI) Bahriyelerde nasıl bir gelişim eğlimi gösteriyor ?

Konu üzerinde yapılan bir anketin sonuçları ne ifade ediyor..

DETAYLAR..

2 HAZİRAN 2021

SN.ATALAY YAVUZ un bildirimi

ABD Bahriyesinin LCS Trimaran gemileri projesi için son verme kararı

Yakın zamanda hizmete sokulmuş olan LCS (Littoral Combat Ship) sınıfı gemilerin serviste öngörülen nitelikleri karşılayamadığı sonucuna varıldı.Milyar dolarlık porojenin ilk iki gemisi bu nedenle hizmet dışına ayrılacak.

DETAYLAR..

2 HAZİRAN 2021

Neden ULUSLARASI bir benimseme ile suüstü savaş gemileri GRİ RENGE denizaltılar ise SİYAH RENGE boyanmakta ?..

Bu renk tercihlerinin arka planında ne gibi etkenler var?

DETAYLAR..

28 MAYIS 2021

Fransız firma gurubu NAVAL GROUP ,YUNAN BAHRİYESİNİN 4 gemilik yeni fırkateyn projesi için teklifini verdi.

Teklife göre projenin ilk gemisi Naval Group tersanesinde diğerleri Yunanistanda inşa edilecek. Teklif ayrıca 2 adet MEKO sınıfının modernizasyonunu da kapsıyor.

DETAYLAR..

19 MAYIS 2021

Sentetik Metanol bazlı yakıtlarıngemilerde kullanım potansiyeli artıyor

WARTSİLA firmasının bildirimie göre , metanol bazlı deniz yakıtlarının düşük karbon salınımı avantajı gelecek vadediyor.Ancak makine teknolojilerinin de bu yakıta uyum sağlıyacak biçimde paralele gelişimi gerekiyor.

DETAYLAR

MAYIS 2021

ASYA – PASİFİK Savaş gemileri pazarı raporu

Konu üzerindeki yeni rapor ,bu alandaki anahtar oyuncular,tarihsel ve geleceğe yönelik inceleme, fırsatlar, ve öngörülen stratejileri kapasıyor. Özet değerlendirmeler için

DETAYLAR

11 MAYIS 2021

İngiliz deniz piyadeleri gemilere konuşlanmak üzere JETPACK ler kullanacak

Lastik botlar üzerinden savaş gemilerine yaklaşan deniz piyadeleri bu cihazı kullanarak havadan gemilere inebilecekler.

27 NİSAN 2021

İNSANSIZ ARAÇLAR ın donanmaların geleceğindeki kaçınılmaz yeri

ABD Donanmasının başı çektiği bu alanda İngiliz,Fransız,Çin ve Rus donanmaşları da gelecekteki savaş gemileri yapısına İNSANSIZ ARAÇ ların hızla entegrasyonu için çalışıyor..

DETAYLAR

SN.ATALAY YAVUZ un gönderisi

3 MAYIS 2021

BARÇLAR a yüklenmiş G/M atıcıları

Harekat alanına yakınına getirilecek bu BARÇLAR çevrede bulunan bir savaş gemisinin SHM sine bağlanarak oradan hedef bölge üzerine ateşlenip yönlendirilebilecek..

DETAYLAR

PANDEMİ ile gelişen yeni NORMAL çalışma şekli ne olacak?

Gemi inşaatı dijitalleşme yönünde dönüşüme başlamışken gelen pandemi krizi firmaları dönüşümün tempo ve önceliklerini gözden geçirmeye zorlamakta..

DETAYLAR

23 nisan 2021

Türkiye firmaları ULAQ USVC nin ASW versiyonunu açıkladı

ARES ve METEKSAN firmaları 11.8m uzunlukta ve 45 km/h hız yapacak botların testlerinin 2021 yılı ikinci yarısında başlayacağını belirttiler..

DETAYLAR..

22 NİSAN 2021

TÜRK  ve FİLİPİN Deniz kuvvetleri arasında işbirliği

Türk savunma sanayi firması ASFAT ın daveti üzerine Türkiyeyi ziyaret eden Filipin DeniZ Kuvvetleri Komutanı ile MİLGEM Korvetlerinin  Filipin donanması için inşaası konusu ele alındı.

DETAYLAR..

15 NİSAN 2021

Denizaltılar sualtında nasıl daha yüksek süratlere erişebiliyor ?

Bu paradoksun fiziksel olarak nasıl gerçekleştiğine dair açıklama

DETAYLAR..

31 MART 2021

AVUSTRALYA askeri tersanesi ASC DİJİTAL dönüşüme hazırlanıyor

ASC tersanesi üretim süreçlerini daha etkinleştirmeyi , sistemler arası entegrasyonu arttırmayı ve üretim verilerinin karar süreçlerinde daha verimli kullanılabilmesini amaçlıyor.

DETAYLAR..

9 NİSAN 2021

ABD bahriyesi destroyerlerini LASER silahları ile donatıyor

Donanmaya ait ARLEIGH BURKE sınıfı destroyerlerden üçünde halen bulunan düşman gemi sensörlerini etkisizleştiren

Laser silahları 6 gemiye daha monte edilecek..

DETAYLAR..

5 NİSAN 2021

RUS Bahriyesi denizaltılara karlı savaşacak DRONE lar üzerinde çalışıyor.

Tekne üzerine monteli sonarların ses dalgaları belirli bir deriniğe kadar yayılabildiğinden denizaltı savaşında ASW helikopter ve karakol uçakları kullanılmakta.artık yeni geliştirilen UAV/UCAV ler ise 24 saatlik sürekli uçuş kapasitesi ile daha etkili olacaklar.

DETAYLAR..

6 NİSAN 2021

HİNDİSTAN Savaş gemilerini güdümlü mermilerden koruyacak yeni teknoloji geliştiriyor.

Bu teknoloji ile RF G/M ler ve radarlardan koruyacak yeni CHAFF teknolojiis ile çok daha az malzeme ile koruma etkisi yaratılacak.

DETAYLAR..

29 MART 2021

İngiliz bahriyesi OTONOM aracı NAVYX e teslim edildi.

Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin üzerinde bulunduğu araç 18 aydır değişik testlerden geçirilmekte idi.

DETAYLAR..

22 MART 2021

IRAN Golf körfezinde denizaltı varlığını genişletmeyi planlıyor

ABD tarafından ambargo koşulları altında bulunan İRAN Bahriyesi halen 7 adet dizelli denizaltı sahibi. Ancak artık kendi olanakları ile nüklear tahrikli denizaltıları dahi planlarına aldıklarını belirtiyor.

DETAYLAR..

24 MART 2021

JAPON Bahriyesinin Lİ – ION BATARYALI ikinci denizaltısı hizmete girdi

KOBE Tersanesinde inşa edilen JS TORYU da kullanılacak yeni tip bataryalar , klasik kurşun asitli bataryalara göre yüksek sürattte daha fazla seyir sığası sağlayacak ve daha az bakım gerektirecek..

DETAYLAR

24 MART 2021

Fransadan YUNANİSTAN a bedelsiz savaş gemisi teklifi

Fransa , Yunanistan Bahriyesinin yeni fırkateyn inşa projesi  kapsamında yeni gemiler hizmete girene kadar kullanılmak üzere JEAN BART –  D615 ve LATOUCHE-TREVİLLE – D646 Destroyerlerin teklif etti..

DETAYLAR..

Sn. ATALAY YAVUZ un iletisi

22 MART 2021

İNGİLİZ Bahriyesi denizaltı kablolarını korumaya alıyor.

Denizaltına döşenmiş olan internet kablolarının ülkeler için önemini dikkate alan İngiliz deniz kuvvetleri bu amaçla özel bi gemi inşa edecek. 2024 te hizmete girecek gemi çeşitli ilşeri teknoloji sensörler ve dronlar ile donatılacak..

DETAYLAR..

14 MART 2021

ÇİN Bahriyesi NÜKLEAR tahrikli Uçak gemisi inşaası yolunda yürüyor

Halen 2 adet uçak gemisi bulunan Çin Deniz Kuvvetleri serinin dördüncü gemisinde NÜKLEAR tahrik sistemine geçmeyi planlıyor..

DETAYLAR

Sn.ATALAY YAVUZ un iletisi

17 MART 2021

USS THRESHER in batışında neler oldu ?

1963 yılında batan nüklear denizaltının raporu yakın zamanda yayınlandı.Rapor gerçekte olanları irdeliyor.

DETAYLAR

Sn.ATALAY YAVUZ un iletisi

3 MART 2021

Soğuk savaş dönemi Rus Bahriyesi Dev denizaltıları TYPHOON sınıfı

1970 yılında başlatılan proje kapsamında geliştirilen bu denizaltılar, 187 metre boyunda 23200 ton deplasman

ile 20 adet RSM – 52 güdümlü mermi taşıyabilecek kapasitedeydi.

DETAYLAR

23 şubat 2021

FRANSA ile AVUSTURALYA nın SANAL ZEKA ile İnsan etkileşimi üzerinde işbirliği

Bu iki ülke konu üzerinde araştırma yapmak üzere ortak bir labratuar kurarak etkileşimin değişik boyutlarını inceleyecek.Araştırma gurubuna Fransanın NAVAL GROUP firması endüstiriyel partner olarak katılacak.

DETAYLAR

25 ŞUBAT 2021

Mısır Deniz Kuvvetlerinde VL MICA NG Güdümlü mermileri

Fransız NAVAL GROUP lisansı ve teknoloji transferi ile inşa edilen GOWIND Korvetlerine monte edilmek üzere bu güdümlü mermileri MBDA Firmasına sipariş etti.

DETAYLAR

2 MART 2021

Denizaltı şaftlarının kontrolü için yeni digital tarama yöntemi

ABD Deniz Kuvvetleri , denizaltı şaftlarının tamir sonrası kontrolleri için halen kullanılmakta olan mekanik kontrol düzeneğinin yerine digital tarama cihazı geliştirdi. Böylece hem kullanım kolaylığı hem de maliyet düşümü sağlanacak.

DETAYLAR

Sn.ATALAY YAVUZ un bildirisi

26 ŞUBAT 2021

Savaş gemilerinin ANTİ G/M yeteneklerinde oluşan gelişmeler

JAPON ve KANADA bahriyeleri gemilerinin  güdümlü mermiler,hipersonik silahlar ve balistik füzeleri daha uzak mesafelerden belirleyecek yüksek duyarlılıkta ve güçte yeni radarlar geliştirmekte..

DETAYLAR

26 ŞUBAT 2021

SANAL BAŞÇARKÇI ?

Savaş gemilerinin zorlu şartlar altında sürdürülebilir şekilde hareket yeteneğini koruyabilmesi için otonom makine kontrol sistemi geliştiriliyor. İNGİLİZ Bahriyesi bu amaçla ROLLS ROYS firması ile işbirliğinde..

DETAYLAR

5 EKİM 2020

Zorlu şartlar altında RÜZGAR TAHRİKLİ gemilerin performansı

Rüzgar tahrikli bir feribot için geliştirilen projede aşırı rüzgar açılarının gemi üzerinde yaratabileceği tehlikelerin bir değerlendirmesi..

DETAYLAR

Sn.ATALAY YAVUZ un bildirisi ;

16 ŞUBAT 2021

İçinde mürettebat ve onunla ilgili yerleşim ve hizmet unsurları yer almayan otonom araçların avatajları

Mürettebatın getireceği yaşamsal hacim ve ağırlık sorunları taşımayan bir deniz aracı bahriyede payload olarak nasıl değerlendirilebilir ? Hangi görevlere hizmet edebilir ?Kendi kendini idame ettirebilir mi?

DETAYLAR

Deniz ÖVEÇOĞLU , ABD den bildiriyor ;

15 ŞUBAT 2021

3D Yazım cihazlarının Donanma gemileri yedek parça gereksinimleri için kullanımı

ABD Bahriyesi savaş gemilerinin yedek parça gereksinimlerini yrinde karşılayabilmek üzere 3D Yazım cihazlarının kullanım imkanlarını araştırmak üzere NPGS e Xerox’s ElemX 3D Printer tahsis etti. Gemilerden NPGS e eğitime gelmiş olan subaylar hangi parçaların üretimini fizibıl olduğu üzerinde araştırmalar yapacak.

DETAYLAR

11 ŞUBAT 2021

Avrupa ortak Korvet Projesi gelişimi için Fransız / İtalyan ortak firması NAVIRIS ile İtalyan NAVANTIA firması arasında işbirliği

21.inci yüzyılın gereksinimleri ile bağdaşık olacak şekilde tasarlanan korvetler güç üstünlüğü sağlayacak ve barış zamanlarında göçmen ve korsan hareketlerinin kontrolüne,insani yardımlara yardımcı olacak..

DETAYLAR..

30 NİSAN 2020

ABD Bahriyesi için yeni FIRKATEYN inşaatı İtalyan FIRCANTIERİ firmasının

Yeni fırkateynlerin tasarımında daha önce Fransız ve İtalyan bahriyeleri için inşa edilen çok amaçlı FREMM fırkateyni baz alınacak. Fırcantieri gemilerin inşaasını ABD Wisconsin de bulunan MARINETTE tersanesinde gerçekleştirecek.

DETAYLAR..

29 OCAK 2021

ABD den Sn. ATALAY YAVUZ un iletisi

Havadan bağımsız Tahrik Sistemleri (AIR INDIPENDENT POWER – AIP) kullanımı Nükleer Denizaltıların alternatifimi ?

Dünya Bahriyelerinde bir süredir sürdürülmekte olan araştırmalarla havadan bağımsız  güç sistemli konvansiyonel denizaltıların vurucu güç niteliği tekrar önem kazanmakta..

DETAYLAR

28 OCAK 2021

ELEKTRİKLE TAHRİK Sistemlerinin getireceği zorluklar

Full elektrik veya hibrit tahrik teknolojilerindeki gelişmeler ile gemi hareket sistemleri giderek bu yöne evrilirken bir yandan bunların getireceğiyeni zorluklarda artık ufukta netleşiyor.

DETAYLAR

25 OCAK 2021

İspanyol    NAVANTIA , gelecek nesil Fırkateyn ve Denizaltılarının ömür boyu endüstri 4 konsepti konseptine dayalı teknolojik YÖNETİMİ için , ANSY ile çözüm ortaklığını seçti…      DETAYLAR.

25 OCAK 2021

İngiliz BAHRİYESİ Donanmanın gelecekteki savaş platformlarında ÖĞRENEN MAKİNELER ve YAPAY ZEKA teknolojilerinin kullanılmasına ve geliştirilmesine karar verdi….DETAYLAR.

9 OCAK 2021

Hipersonik G/M lerin suüstü savaş gemilerine montajı

ABD Bahriyesi 2016 yılında deniz indirilmiş olmasına rağmen halen deneyleri devam eden USS ZUMWALT sınıfı destroyerlerine HİPERSONİK G/M leri monte etmeyi değerlendiriyor. Devamı…

9 OCAK 2021

Rüzgar enerjisi gücü kullanan gemiler için bir RÖNESANS

IMO nun ticaret gemileri için koyduğu kriterlere göre ( daha önceki yazım ) önümüzdeki 30 yıl içinde gaz emisyonlarının%50 düşürülmesi öngörülmekte.Bu nedenle gemi sektörü yenilenebilir enerjilerin fizibıl hale getirecek değişik teknolojilerin arayışı içinde.Bunlardan birisi de RÜZGAR ENERJİSİ.

8 OCAK 2021

İngiliz – Fransız Donanmalarının ortak MMCM (Maritime Mine Countermeasure) geliştirme projesi, SAAB firmasına verildi.26.8 £ değerindeki ekipmanlar , 2022 yılı ile kullanıma girecek.

5 OCAK 2021

AVRUPA SAVUNMA AJANSI ( EDA) Yönetim Kurulunca , AVRUPA PATROL CORVETTE (EPC) nin geliştirilmesi için karar alındı.

İTALYA,FRANSA,İSPANYA,ve YUNANİSTAN ın ortak yürüteceği proje ile bu korvetlerin,su üstü üstünlüğü ve güç projeksiyonu ana görevlerini üstlenmesi planlanıyor.

 

3 OCAK 2021

Neden denizcileşmeliyiz

Türkiye için etrafını çevreleyen denizlerle ilgili ulusal çıkarlarının anlamı ve nasıl korunması gerektiğini Amiral Cem GÜRDENİZ değerlendirdi.

24 HAZİRAN 2020

Yunan Deniz kuvvetlerine Themitocles sınıfı korvet inşası için YUNAN – İSRAİL işbirliği

İsrailin Haifa bölgesinde yer alan tersanesi ile Yunanistanın Syros adasındaki ONEX tersanesi yeni jenerasyon korvetlerin dizaynı için ortak teklif sözleşmesi imzaladı.

02 ARALIK 2020

ABD Bahriyesinde DRON PERİSKOP dönemi başlıyor..

ABD den arkadaşımız ATALAY YAVUZ un haberi

ABD Donanması denizaltıları kendisinden hareket ettirilecek DRONLAR ile normal periskop menzili dışı kalan hedefleri de saptayıp izleyebilecek..

20 KASIM 2020

Fransız firması NAVAL GROUP ile YUNAN BAHRİYESİ arasında, iki adet fırkateynin alımı için uzun vadeli işbirliği görüşmesi

02 NİSAN 2020

Hindistan Bahriyesi MUMBAİ Tersanesince CORONA Virüse karşı kendi imkanları ile geliştirilen koruyucu ekipman

Dünya çapında yayılan Corona Virüs tehdidine karşı ülkeler bazında önlemler geliştirilirken Mumbai tersanesini kendi imkanları ile tasarlayıp geliştirdiği cihaz ve ekipman dikkat çekici.

26 KASIM 2020

Otonom Mayın Avlama sistemleri geliştirmek üzere Fransa ve İngiltere işbirliği

184 milyon Pound’luk sözleşme ile desteklenecek MMCM ( MINE COUNTER PROGRAMME çerçevesinde ; otonom araç , yedeklemeli sonar ve mayın imha düzenekleri geliştirilecek.

30 KASIM 2020

İngiltere bahriyesinin yeni tip 32 fırkateyni insansız araçlar için ana gemi görevini de yapacak

İngiltere Başbakını Jeremy Quin’ in demecine göre , birçok ülke bahriyesinde  uygulanması düşünülen DRONE ların taşınması , uçurulması ve yönetilmesinde su üstü savaş gemilerinin kullanılması konseptine uygun olarak yeni fırkateynler bu yönde de değerlendirilecek.

21 EKİM 2019

Adamsız araçlarla Bahriye Oşinografisinde dönüşüm

Adamsız araçların bahriyelerde kullanımı yeni olmamakla birlikte bugüne dek edinilen deneyimler, bunların daha yüksek düzeyde harekat isteklerinin karşılanmasını da sağlamasını olanaklı kılacak..

27 EKİM 2020

EURONAVAL 2020..

280 katılımcı firma ve 31 ülkenin yer aldığı PARİS  Bahriye Sanal Fuarı sonrası öne çıkan konular ve izlenimler.

10 EYLÜL 2020

SURİYE HAREKATI…Rusyanın Amfibik Savaş Gemisi gereksinimin belirginleşmesi.

Rusya ZALIV Tersanesinde 2020 yılında 2 adet Üniversal Amfibik Hücum Gemisininin omurgasını koydu.100 milyar Rubleye mal olacak gemilerin ilki 2025 ikincisi ise 2027 yılında hizmete girmesi planlı.Ancak gemilerin taşıyacağı helikopter adetlerinde ve deplasmanında dizayn değerlerinin aşılacağı öngörülmekte.

19 AĞUSTOS 2020

Bahriyede Laserli Silah Sistemleri

Dünyanın lider bahriyelerinde yüksek yoğunluklu ve direkt yönlü Laser Silahları giderek yoğun ilgi görmekte. Bu nedenle değişik firmalar tarafından değişik nitelikli Laser Sistemleri geliştiriliyor.

7 AĞUSTOS 2020

Fully integrated, high-performance management and control system

SEASTactıcs firması tarafından geliştirilen bu entegre control sistemi ile , karakol gemilerinin düşük yoğunluklu operasyonları için , daha gelişmiş standartlarda minimum personel ile yüksek performanslı bir yönetim ele edilecek

15 EYLÜL 2020

Rüzgâr Tahrikli Araba Feribotu: WPCC

WALLENIUS MARINE adına geliştirilen projenin sunumu yapıldı.

  • Feribot 7000 araba taşıyacak
  • Dizel tahrikli eş gemiye göre %90 daha az emisyon salınımı olacak
  • 80 m yükseklikte 5 adet yelken sistemi kullanacak
  • Atlantik okyanusunu 12 günde geçebilecek.

06 HAZİRAN 2020

Avrupa ARGE konsorsiyumunca geliştirilen FAST WATER projesi yaşama geçti

Çevre kirliliğini azaltıcı araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında oluşturulan teknik konsorsiyum c gemilerde dizel yakıtı yerine metanol kullanan motorların geliştirilmesi öngörülüyor. Başlangıçta motorlar 3 prototip teknede denenecek

01 EYLÜL 2020

Rus donanmasının yeni sınıf denizaltıları; SERVAL P 750

Malakit Dizayn firmasının daha önce geliştirdiği Piranha sınıfının tamamlayıcısı olacak P750B denizaltıları 1400 TON deplasmana sahip ve 20 kişilik mürettebatı bulunacak. Denizaltı öncekilere göre daha fazla su altı seyir sığasına ile sürate sahip olacak ve güdümlü mermiler taşıyacak.

8 EYLÜL 2020

Hollanda Deniz Kuvvetleri yeni Firkateyni ( CSS ) için enerji yönetim ve Güç Sistemi

2024 yılında hizmete girmesi beklenen bu gemide düşük gürültü seviyesi vibrasyon ve Yüksek tork yoğunluğu sağlayabilmesi bakımından General elektrik firmasının komple elektrikli Güç Sistemi tercih edildi.

Nisan 2018

Gemi inşa sanayisine ENDÜSTRİ 4 devrimi açısından bir bakış

AYTEK GÜNGÖR , sanayinin devrimsel aşamalarından en sonuncusu olarak nitelenen dördüncüsünün gemi inşa sanayi faaliyeti ve süreci üzerinde oluşan ve oluşabilecek yansımalarını bu makalesinde değerlendirmekte.

22 AĞUSTOS 2020

İngiliz bahriyesi  otonom mayın tarayıcı RNMB HARRIER    serisinin ilkini Teslim aldı

Atlas Elektronik kuka firması tarafından üretilen tarayıcı Elle kumanda uzaktan kumanda ve otonom çalışma modlarına sahip. Said Scan Soner veya çeşitlisi altı tarama cihazları çekebilmesi ile çeşitli kullanım esnekliği sağlanabilmektedir

3 AĞUSTOS 2020

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Yeni denizde İkmal gemisi makine sisteminde gaz türbinleri

ABD  GE MARINE firması 2023 yılında hizmete girmesi planlanan yeni nesil DENIZDE IKMAL GEMİSI için geminin inşaatçısı Sefine Tersanesi ile 2 adet LM 2500 Gaz Türbini satış sözleşmesi yapıldığını bildirdi e

Tüm A(E) MUSTAFA ÖZBEY iletisi

12 EYLÜL 2021

İNGİLİZ Bahriyesi gelecekte Drone ları da kapsamak üzere UAV teknolojilerinden daha geniş olarak nasıl yararlanılacağını açıklıyor.

Yakın tarihli Savunma Komutanlığı Belgesinde belirtildiği gibi, Kraliyet Donanması daha yenilikçi ve otomatikleştirilmiş bir filoya yatırım yapmaya odaklanıyor. Geçen Kasım ayında Başbakan tarafından açıklandığı üzere, dört yıl boyunca harcamalardaki 24 milyar sterlinlik artışla bütçesi büyütülen Kraliyet Donanması, gemilerinin artıracak.

sürdürülebilirliğini, ölümcüllüğünü ve kullanılabilirliğini

DETAYLAR..

Tuğ A(E) ATALAY YAVUZ iletisi

10 EYLÜL 2021

ABD Donanması, aramak, bulmak ve hatta yok etmek, yüzey savaşı misyonları yürütmek, ateş altına almak ve elektronik saldırılar başlatmak için tasarlanmış birkaç büyük denizaltı avcısı DRONE ları hızlı bir şekilde geliştiriyor.

DETAYLAR..

30 AĞUSTOS 2021

ARES Tersanesi  Denizaltı UAV si ULAK ın denizaltı savunma savunma aracı olacak ikinci jenerasyonunu geliştiriyor.

Tersanenin METEKSAN firması ile birlikte geliştirdiği ilk UAV 400 km menzilli LAZER silahı taşımakat ve 65 knh hız yapabilmekte.

DETAYLAR..

6 EYLÜL 2021

HYUNDAI Gemi İinşa Grubunun geliştirdiği Amonyak yakıtlı tahrik sistemi Kore Loydundan ilk onayı aldı.

Amonyak hacimsel olarak Hidrojenden daha az yer tutmakta ve sentettik yakıtlara göre daha ucuza üretilebimekte.

DETAYLAR..

25 AĞUSTOS 2021

RUS BAHRİYESİ donanmasını güçlendirmek üzere 2 yeni NÜKLEAR DENİZALTININ ( G/M Taşıyıcı) inşasına girişti.

DETAYLAR..

AĞUSTOS 2021

Subaylar HAREKATTA ENERJİNİN ROLÜ üzerine neler bilmeli ?

USN PGS Enerji departmanının konunun önemine dikkat çeken makalesi..

DETAYLAR..

ŞUBAT 2019

MISIR Bahriyesinin MODERNİZASYON planları..

Yaklaşık 2000 mil sahil şeridine sahip Mısır Kızıldeniz ve Akdeniz olmak üzere donanmasını iki bağımsız bölüme ayırarak oldukça eskimiş olan gemilerini yeni savaş gemileri ile donatıp modernize etmek istiyor..

DETAYLAR..

AĞUSTOS 2021

USV (Unmaned Surface Vehicle) araçların küresel boyutta artan kullanımının MAKROEKONOMİK bir değerlendirmesi..

DETAYLAR..

Sn. ATALAY YAVUZ un bildirimi :

2 AĞUSTOS 2021

ABD Bahriyesi CNO su Adm.GILDEY in dünyanın en büyük donanmasının geleceği hakkında görüşleri

Amiral Gilday donanmanın gelecekte omurgasını denizaltıların oluştutacağını ve bütçnin % 48 nin bu gemilere tahsis edileceğini vurguluyor…

DETAYLAR..

3 AĞUSTOS 2021

Yunan Bahriyesi CAMCOPTER S – 100 ün deniz deneyimlerini tamamladı..

SHIBELL Firmasının ürünü olan bu UAV halen 14 ülke bahriyesinde kullanılmakta..

DETAYLAR..

7 MAYIS 2021

HİNDİSTAN Bahriyesi yeni projelerinde MT 30 GAZ TÜRBİNİNİ
Dikkate alıyor..

Bu gaz türbinleri , diğer GT lerden farklı olarak start için adet sınırlaması olmaması ve daha düşük titreşim düzeyleri ile savaş gemilerinde tercih edilmekte..

DETAYLAR..

Sn. ATALAY YAVUZ un bildirimi :

21 TEMMUZ 2021

ÇİN Bahriyesince geliştirilen ve denemeleri yapılamkata olan denizaltı DRONU savaş taktiklerinde değişimlere neden olabilir..

DETAYLAR..

14 TEMMUZ 2021

YUNAN Bahriyesi için tasarımı geliştirilen THEMİSTOCLES sınıfı OPV lerin tanıtımı DEFEA 2021 fuarında yapıldı..

20 MAYIS 2021

ABD ile Yunanistan 4 adet Fırkateyn devri için görüşmelere başladı

Temel tasarımı halen ABD donanmasında hizmette olan LITTORAL COMBAT SHIP e dayanan MMSC sınıfı fırkateynler,30 knot sürate ve 5000 mil seyir sığasına sahip olacaklar.

DETAYLAR..

23 HAZİRAN 2021

“DEĞİŞİM YÖNETİMİ” için gerekli ilk adımlar

Tersanenizi en modern cihaz ve yazılımlarla yapılandırmış olabilirsiniz.Ancak bunların etkili ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi için gerekli değişimin yönetimi birinci öncelik olacaktır..

DETAYLAR..

8 HAZİRAN 2021

HUNTINGTON INGALLS Tersanesi Baş yöneticisi Mike Petters’in Gemi İnşaasında LİDERLİK üzerine görüşleri

ABD nin Bahriyesine gemi üreten en büyük tersanenin başı

2011 yılından bu yana edindiği deneyimler ışığında hangi ilkeleri öne çıkardığını söyleşide açıklıyor…

DETAYLAR..

5 TEMMUZ 2021

“Denize adam düştü” durumlarında DRONE kullanımı

İngiltere bahriyesi denize düşen mürettebatın ya da kazazedelerin bu şekilde çok daha kolay bulunup izlenebileceğini ve kurtarılabileceğini gösteriyor…

Sn. ATALAY YAVUZ dan..

Güney Kore denizaltılarına BALİSTİK FÜZE montajına hazırlanıyor.

Güney Kore bahriyesi denizaltılarına monte edilmek üzere 500 km menzilli HYUNMOO-2B füzelerini geliştirmekte.Su altı atış deneyimleri tamamlanmış durumda..

DETAYLAR.

25 HAZİRAN 2021

YAPAY ZEKA (AI) Bahriyelerde nasıl bir gelişim eğlimi gösteriyor ?

Konu üzerinde yapılan bir anketin sonuçları ne ifade ediyor..

DETAYLAR..

2 HAZİRAN 2021

SN.ATALAY YAVUZ un bildirimi

ABD Bahriyesinin LCS Trimaran gemileri projesi için son verme kararı

Yakın zamanda hizmete sokulmuş olan LCS (Littoral Combat Ship) sınıfı gemilerin serviste öngörülen nitelikleri karşılayamadığı sonucuna varıldı.Milyar dolarlık porojenin ilk iki gemisi bu nedenle hizmet dışına ayrılacak.

DETAYLAR..

2 HAZİRAN 2021

Neden ULUSLARASI bir benimseme ile suüstü savaş gemileri GRİ RENGE denizaltılar ise SİYAH RENGE boyanmakta ?..

Bu renk tercihlerinin arka planında ne gibi etkenler var?

DETAYLAR..

28 MAYIS 2021

Fransız firma gurubu NAVAL GROUP ,YUNAN BAHRİYESİNİN 4 gemilik yeni fırkateyn projesi için teklifini verdi.

Teklife göre projenin ilk gemisi Naval Group tersanesinde diğerleri Yunanistanda inşa edilecek. Teklif ayrıca 2 adet MEKO sınıfının modernizasyonunu da kapsıyor.

DETAYLAR..

19 MAYIS 2021

Sentetik Metanol bazlı yakıtlarıngemilerde kullanım potansiyeli artıyor

WARTSİLA firmasının bildirimie göre , metanol bazlı deniz yakıtlarının düşük karbon salınımı avantajı gelecek vadediyor.Ancak makine teknolojilerinin de bu yakıta uyum sağlıyacak biçimde paralele gelişimi gerekiyor.

DETAYLAR

MAYIS 2021

ASYA – PASİFİK Savaş gemileri pazarı raporu

Konu üzerindeki yeni rapor ,bu alandaki anahtar oyuncular,tarihsel ve geleceğe yönelik inceleme, fırsatlar, ve öngörülen stratejileri kapasıyor. Özet değerlendirmeler için

DETAYLAR

11 MAYIS 2021

İngiliz deniz piyadeleri gemilere konuşlanmak üzere JETPACK ler kullanacak

Lastik botlar üzerinden savaş gemilerine yaklaşan deniz piyadeleri bu cihazı kullanarak havadan gemilere inebilecekler.

27 NİSAN 2021

İNSANSIZ ARAÇLAR ın donanmaların geleceğindeki kaçınılmaz yeri

ABD Donanmasının başı çektiği bu alanda İngiliz,Fransız,Çin ve Rus donanmaşları da gelecekteki savaş gemileri yapısına İNSANSIZ ARAÇ ların hızla entegrasyonu için çalışıyor..

DETAYLAR

SN.ATALAY YAVUZ un gönderisi

3 MAYIS 2021

BARÇLAR a yüklenmiş G/M atıcıları

Harekat alanına yakınına getirilecek bu BARÇLAR çevrede bulunan bir savaş gemisinin SHM sine bağlanarak oradan hedef bölge üzerine ateşlenip yönlendirilebilecek..

DETAYLAR

PANDEMİ ile gelişen yeni NORMAL çalışma şekli ne olacak?

Gemi inşaatı dijitalleşme yönünde dönüşüme başlamışken gelen pandemi krizi firmaları dönüşümün tempo ve önceliklerini gözden geçirmeye zorlamakta..

DETAYLAR

23 nisan 2021

Türkiye firmaları ULAQ USVC nin ASW versiyonunu açıkladı

ARES ve METEKSAN firmaları 11.8m uzunlukta ve 45 km/h hız yapacak botların testlerinin 2021 yılı ikinci yarısında başlayacağını belirttiler..

DETAYLAR..

22 NİSAN 2021

TÜRK  ve FİLİPİN Deniz kuvvetleri arasında işbirliği

Türk savunma sanayi firması ASFAT ın daveti üzerine Türkiyeyi ziyaret eden Filipin DeniZ Kuvvetleri Komutanı ile MİLGEM Korvetlerinin  Filipin donanması için inşaası konusu ele alındı.

DETAYLAR..

15 NİSAN 2021

Denizaltılar sualtında nasıl daha yüksek süratlere erişebiliyor ?

Bu paradoksun fiziksel olarak nasıl gerçekleştiğine dair açıklama

DETAYLAR..

31 MART 2021

AVUSTRALYA askeri tersanesi ASC DİJİTAL dönüşüme hazırlanıyor

ASC tersanesi üretim süreçlerini daha etkinleştirmeyi , sistemler arası entegrasyonu arttırmayı ve üretim verilerinin karar süreçlerinde daha verimli kullanılabilmesini amaçlıyor.

DETAYLAR..

9 NİSAN 2021

ABD bahriyesi destroyerlerini LASER silahları ile donatıyor

Donanmaya ait ARLEIGH BURKE sınıfı destroyerlerden üçünde halen bulunan düşman gemi sensörlerini etkisizleştiren

Laser silahları 6 gemiye daha monte edilecek..

DETAYLAR..

5 NİSAN 2021

RUS Bahriyesi denizaltılara karlı savaşacak DRONE lar üzerinde çalışıyor.

Tekne üzerine monteli sonarların ses dalgaları belirli bir deriniğe kadar yayılabildiğinden denizaltı savaşında ASW helikopter ve karakol uçakları kullanılmakta.artık yeni geliştirilen UAV/UCAV ler ise 24 saatlik sürekli uçuş kapasitesi ile daha etkili olacaklar.

DETAYLAR..

6 NİSAN 2021

HİNDİSTAN Savaş gemilerini güdümlü mermilerden koruyacak yeni teknoloji geliştiriyor.

Bu teknoloji ile RF G/M ler ve radarlardan koruyacak yeni CHAFF teknolojiis ile çok daha az malzeme ile koruma etkisi yaratılacak.

DETAYLAR..

29 MART 2021

İngiliz bahriyesi OTONOM aracı NAVYX e teslim edildi.

Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin üzerinde bulunduğu araç 18 aydır değişik testlerden geçirilmekte idi.

DETAYLAR..

22 MART 2021

IRAN Golf körfezinde denizaltı varlığını genişletmeyi planlıyor

ABD tarafından ambargo koşulları altında bulunan İRAN Bahriyesi halen 7 adet dizelli denizaltı sahibi. Ancak artık kendi olanakları ile nüklear tahrikli denizaltıları dahi planlarına aldıklarını belirtiyor.

DETAYLAR..

24 MART 2021

JAPON Bahriyesinin Lİ – ION BATARYALI ikinci denizaltısı hizmete girdi

KOBE Tersanesinde inşa edilen JS TORYU da kullanılacak yeni tip bataryalar , klasik kurşun asitli bataryalara göre yüksek sürattte daha fazla seyir sığası sağlayacak ve daha az bakım gerektirecek..

DETAYLAR

24 MART 2021

Fransadan YUNANİSTAN a bedelsiz savaş gemisi teklifi

Fransa , Yunanistan Bahriyesinin yeni fırkateyn inşa projesi  kapsamında yeni gemiler hizmete girene kadar kullanılmak üzere JEAN BART –  D615 ve LATOUCHE-TREVİLLE – D646 Destroyerlerin teklif etti..

DETAYLAR..

Sn. ATALAY YAVUZ un iletisi

22 MART 2021

İNGİLİZ Bahriyesi denizaltı kablolarını korumaya alıyor.

Denizaltına döşenmiş olan internet kablolarının ülkeler için önemini dikkate alan İngiliz deniz kuvvetleri bu amaçla özel bi gemi inşa edecek. 2024 te hizmete girecek gemi çeşitli ilşeri teknoloji sensörler ve dronlar ile donatılacak..

DETAYLAR..

14 MART 2021

ÇİN Bahriyesi NÜKLEAR tahrikli Uçak gemisi inşaası yolunda yürüyor

Halen 2 adet uçak gemisi bulunan Çin Deniz Kuvvetleri serinin dördüncü gemisinde NÜKLEAR tahrik sistemine geçmeyi planlıyor..

DETAYLAR

Sn.ATALAY YAVUZ un iletisi

17 MART 2021

USS THRESHER in batışında neler oldu ?

1963 yılında batan nüklear denizaltının raporu yakın zamanda yayınlandı.Rapor gerçekte olanları irdeliyor.

DETAYLAR

Sn.ATALAY YAVUZ un iletisi

3 MART 2021

Soğuk savaş dönemi Rus Bahriyesi Dev denizaltıları TYPHOON sınıfı

1970 yılında başlatılan proje kapsamında geliştirilen bu denizaltılar, 187 metre boyunda 23200 ton deplasman

ile 20 adet RSM – 52 güdümlü mermi taşıyabilecek kapasitedeydi.

DETAYLAR

23 şubat 2021

FRANSA ile AVUSTURALYA nın SANAL ZEKA ile İnsan etkileşimi üzerinde işbirliği

Bu iki ülke konu üzerinde araştırma yapmak üzere ortak bir labratuar kurarak etkileşimin değişik boyutlarını inceleyecek.Araştırma gurubuna Fransanın NAVAL GROUP firması endüstiriyel partner olarak katılacak.

DETAYLAR

25 ŞUBAT 2021

Mısır Deniz Kuvvetlerinde VL MICA NG Güdümlü mermileri

Fransız NAVAL GROUP lisansı ve teknoloji transferi ile inşa edilen GOWIND Korvetlerine monte edilmek üzere bu güdümlü mermileri MBDA Firmasına sipariş etti.

DETAYLAR

2 MART 2021

Denizaltı şaftlarının kontrolü için yeni digital tarama yöntemi

ABD Deniz Kuvvetleri , denizaltı şaftlarının tamir sonrası kontrolleri için halen kullanılmakta olan mekanik kontrol düzeneğinin yerine digital tarama cihazı geliştirdi. Böylece hem kullanım kolaylığı hem de maliyet düşümü sağlanacak.

DETAYLAR

Sn.ATALAY YAVUZ un bildirisi

26 ŞUBAT 2021

Savaş gemilerinin ANTİ G/M yeteneklerinde oluşan gelişmeler

JAPON ve KANADA bahriyeleri gemilerinin  güdümlü mermiler,hipersonik silahlar ve balistik füzeleri daha uzak mesafelerden belirleyecek yüksek duyarlılıkta ve güçte yeni radarlar geliştirmekte..

DETAYLAR

26 ŞUBAT 2021

SANAL BAŞÇARKÇI ?

Savaş gemilerinin zorlu şartlar altında sürdürülebilir şekilde hareket yeteneğini koruyabilmesi için otonom makine kontrol sistemi geliştiriliyor. İNGİLİZ Bahriyesi bu amaçla ROLLS ROYS firması ile işbirliğinde..

DETAYLAR

5 EKİM 2020

Zorlu şartlar altında RÜZGAR TAHRİKLİ gemilerin performansı

Rüzgar tahrikli bir feribot için geliştirilen projede aşırı rüzgar açılarının gemi üzerinde yaratabileceği tehlikelerin bir değerlendirmesi..

DETAYLAR

Sn.ATALAY YAVUZ un bildirisi ;

16 ŞUBAT 2021

İçinde mürettebat ve onunla ilgili yerleşim ve hizmet unsurları yer almayan otonom araçların avatajları

Mürettebatın getireceği yaşamsal hacim ve ağırlık sorunları taşımayan bir deniz aracı bahriyede payload olarak nasıl değerlendirilebilir ? Hangi görevlere hizmet edebilir ?Kendi kendini idame ettirebilir mi?

DETAYLAR

Deniz ÖVEÇOĞLU , ABD den bildiriyor ;

15 ŞUBAT 2021

3D Yazım cihazlarının Donanma gemileri yedek parça gereksinimleri için kullanımı

ABD Bahriyesi savaş gemilerinin yedek parça gereksinimlerini yrinde karşılayabilmek üzere 3D Yazım cihazlarının kullanım imkanlarını araştırmak üzere NPGS e Xerox’s ElemX 3D Printer tahsis etti. Gemilerden NPGS e eğitime gelmiş olan subaylar hangi parçaların üretimini fizibıl olduğu üzerinde araştırmalar yapacak.

DETAYLAR

11 ŞUBAT 2021

Avrupa ortak Korvet Projesi gelişimi için Fransız / İtalyan ortak firması NAVIRIS ile İtalyan NAVANTIA firması arasında işbirliği

21.inci yüzyılın gereksinimleri ile bağdaşık olacak şekilde tasarlanan korvetler güç üstünlüğü sağlayacak ve barış zamanlarında göçmen ve korsan hareketlerinin kontrolüne,insani yardımlara yardımcı olacak..

DETAYLAR..

30 NİSAN 2020

ABD Bahriyesi için yeni FIRKATEYN inşaatı İtalyan FIRCANTIERİ firmasının

Yeni fırkateynlerin tasarımında daha önce Fransız ve İtalyan bahriyeleri için inşa edilen çok amaçlı FREMM fırkateyni baz alınacak. Fırcantieri gemilerin inşaasını ABD Wisconsin de bulunan MARINETTE tersanesinde gerçekleştirecek.

DETAYLAR..

29 OCAK 2021

ABD den Sn. ATALAY YAVUZ un iletisi

Havadan bağımsız Tahrik Sistemleri (AIR INDIPENDENT POWER – AIP) kullanımı Nükleer Denizaltıların alternatifimi ?

Dünya Bahriyelerinde bir süredir sürdürülmekte olan araştırmalarla havadan bağımsız  güç sistemli konvansiyonel denizaltıların vurucu güç niteliği tekrar önem kazanmakta..

DETAYLAR

28 OCAK 2021

ELEKTRİKLE TAHRİK Sistemlerinin getireceği zorluklar

Full elektrik veya hibrit tahrik teknolojilerindeki gelişmeler ile gemi hareket sistemleri giderek bu yöne evrilirken bir yandan bunların getireceğiyeni zorluklarda artık ufukta netleşiyor.

DETAYLAR

25 OCAK 2021

İspanyol    NAVANTIA , gelecek nesil Fırkateyn ve Denizaltılarının ömür boyu endüstri 4 konsepti konseptine dayalı teknolojik YÖNETİMİ için , ANSY ile çözüm ortaklığını seçti…      DETAYLAR.

25 OCAK 2021

İngiliz BAHRİYESİ Donanmanın gelecekteki savaş platformlarında ÖĞRENEN MAKİNELER ve YAPAY ZEKA teknolojilerinin kullanılmasına ve geliştirilmesine karar verdi….DETAYLAR.

9 OCAK 2021

Hipersonik G/M lerin suüstü savaş gemilerine montajı

ABD Bahriyesi 2016 yılında deniz indirilmiş olmasına rağmen halen deneyleri devam eden USS ZUMWALT sınıfı destroyerlerine HİPERSONİK G/M leri monte etmeyi değerlendiriyor. Devamı…

9 OCAK 2021

Rüzgar enerjisi gücü kullanan gemiler için bir RÖNESANS

IMO nun ticaret gemileri için koyduğu kriterlere göre ( daha önceki yazım ) önümüzdeki 30 yıl içinde gaz emisyonlarının%50 düşürülmesi öngörülmekte.Bu nedenle gemi sektörü yenilenebilir enerjilerin fizibıl hale getirecek değişik teknolojilerin arayışı içinde.Bunlardan birisi de RÜZGAR ENERJİSİ.

8 OCAK 2021

İngiliz – Fransız Donanmalarının ortak MMCM (Maritime Mine Countermeasure) geliştirme projesi, SAAB firmasına verildi.26.8 £ değerindeki ekipmanlar , 2022 yılı ile kullanıma girecek.

5 OCAK 2021

AVRUPA SAVUNMA AJANSI ( EDA) Yönetim Kurulunca , AVRUPA PATROL CORVETTE (EPC) nin geliştirilmesi için karar alındı.

İTALYA,FRANSA,İSPANYA,ve YUNANİSTAN ın ortak yürüteceği proje ile bu korvetlerin,su üstü üstünlüğü ve güç projeksiyonu ana görevlerini üstlenmesi planlanıyor.

 

3 OCAK 2021

Neden denizcileşmeliyiz

Türkiye için etrafını çevreleyen denizlerle ilgili ulusal çıkarlarının anlamı ve nasıl korunması gerektiğini Amiral Cem GÜRDENİZ değerlendirdi.

24 HAZİRAN 2020

Yunan Deniz kuvvetlerine Themitocles sınıfı korvet inşası için YUNAN – İSRAİL işbirliği

İsrailin Haifa bölgesinde yer alan tersanesi ile Yunanistanın Syros adasındaki ONEX tersanesi yeni jenerasyon korvetlerin dizaynı için ortak teklif sözleşmesi imzaladı.

02 ARALIK 2020

ABD Bahriyesinde DRON PERİSKOP dönemi başlıyor..

ABD den arkadaşımız ATALAY YAVUZ un haberi

ABD Donanması denizaltıları kendisinden hareket ettirilecek DRONLAR ile normal periskop menzili dışı kalan hedefleri de saptayıp izleyebilecek..

20 KASIM 2020

Fransız firması NAVAL GROUP ile YUNAN BAHRİYESİ arasında, iki adet fırkateynin alımı için uzun vadeli işbirliği görüşmesi

02 NİSAN 2020

Hindistan Bahriyesi MUMBAİ Tersanesince CORONA Virüse karşı kendi imkanları ile geliştirilen koruyucu ekipman

Dünya çapında yayılan Corona Virüs tehdidine karşı ülkeler bazında önlemler geliştirilirken Mumbai tersanesini kendi imkanları ile tasarlayıp geliştirdiği cihaz ve ekipman dikkat çekici.

26 KASIM 2020

Otonom Mayın Avlama sistemleri geliştirmek üzere Fransa ve İngiltere işbirliği

184 milyon Pound’luk sözleşme ile desteklenecek MMCM ( MINE COUNTER PROGRAMME çerçevesinde ; otonom araç , yedeklemeli sonar ve mayın imha düzenekleri geliştirilecek.

30 KASIM 2020

İngiltere bahriyesinin yeni tip 32 fırkateyni insansız araçlar için ana gemi görevini de yapacak

İngiltere Başbakını Jeremy Quin’ in demecine göre , birçok ülke bahriyesinde  uygulanması düşünülen DRONE ların taşınması , uçurulması ve yönetilmesinde su üstü savaş gemilerinin kullanılması konseptine uygun olarak yeni fırkateynler bu yönde de değerlendirilecek.

21 EKİM 2019

Adamsız araçlarla Bahriye Oşinografisinde dönüşüm

Adamsız araçların bahriyelerde kullanımı yeni olmamakla birlikte bugüne dek edinilen deneyimler, bunların daha yüksek düzeyde harekat isteklerinin karşılanmasını da sağlamasını olanaklı kılacak..

27 EKİM 2020

EURONAVAL 2020..

280 katılımcı firma ve 31 ülkenin yer aldığı PARİS  Bahriye Sanal Fuarı sonrası öne çıkan konular ve izlenimler.

10 EYLÜL 2020

SURİYE HAREKATI…Rusyanın Amfibik Savaş Gemisi gereksinimin belirginleşmesi.

Rusya ZALIV Tersanesinde 2020 yılında 2 adet Üniversal Amfibik Hücum Gemisininin omurgasını koydu.100 milyar Rubleye mal olacak gemilerin ilki 2025 ikincisi ise 2027 yılında hizmete girmesi planlı.Ancak gemilerin taşıyacağı helikopter adetlerinde ve deplasmanında dizayn değerlerinin aşılacağı öngörülmekte.

19 AĞUSTOS 2020

Bahriyede Laserli Silah Sistemleri

Dünyanın lider bahriyelerinde yüksek yoğunluklu ve direkt yönlü Laser Silahları giderek yoğun ilgi görmekte. Bu nedenle değişik firmalar tarafından değişik nitelikli Laser Sistemleri geliştiriliyor.

7 AĞUSTOS 2020

Fully integrated, high-performance management and control system

SEASTactıcs firması tarafından geliştirilen bu entegre control sistemi ile , karakol gemilerinin düşük yoğunluklu operasyonları için , daha gelişmiş standartlarda minimum personel ile yüksek performanslı bir yönetim ele edilecek

15 EYLÜL 2020

Rüzgâr Tahrikli Araba Feribotu: WPCC

WALLENIUS MARINE adına geliştirilen projenin sunumu yapıldı.

  • Feribot 7000 araba taşıyacak
  • Dizel tahrikli eş gemiye göre %90 daha az emisyon salınımı olacak
  • 80 m yükseklikte 5 adet yelken sistemi kullanacak
  • Atlantik okyanusunu 12 günde geçebilecek.

06 HAZİRAN 2020

Avrupa ARGE konsorsiyumunca geliştirilen FAST WATER projesi yaşama geçti

Çevre kirliliğini azaltıcı araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında oluşturulan teknik konsorsiyum c gemilerde dizel yakıtı yerine metanol kullanan motorların geliştirilmesi öngörülüyor. Başlangıçta motorlar 3 prototip teknede denenecek

01 EYLÜL 2020

Rus donanmasının yeni sınıf denizaltıları; SERVAL P 750

Malakit Dizayn firmasının daha önce geliştirdiği Piranha sınıfının tamamlayıcısı olacak P750B denizaltıları 1400 TON deplasmana sahip ve 20 kişilik mürettebatı bulunacak. Denizaltı öncekilere göre daha fazla su altı seyir sığasına ile sürate sahip olacak ve güdümlü mermiler taşıyacak.

8 EYLÜL 2020

Hollanda Deniz Kuvvetleri yeni Firkateyni ( CSS ) için enerji yönetim ve Güç Sistemi

2024 yılında hizmete girmesi beklenen bu gemide düşük gürültü seviyesi vibrasyon ve Yüksek tork yoğunluğu sağlayabilmesi bakımından General elektrik firmasının komple elektrikli Güç Sistemi tercih edildi.

Nisan 2018

Gemi inşa sanayisine ENDÜSTRİ 4 devrimi açısından bir bakış

AYTEK GÜNGÖR , sanayinin devrimsel aşamalarından en sonuncusu olarak nitelenen dördüncüsünün gemi inşa sanayi faaliyeti ve süreci üzerinde oluşan ve oluşabilecek yansımalarını bu makalesinde değerlendirmekte.

22 AĞUSTOS 2020

İngiliz bahriyesi  otonom mayın tarayıcı RNMB HARRIER    serisinin ilkini Teslim aldı

Atlas Elektronik kuka firması tarafından üretilen tarayıcı Elle kumanda uzaktan kumanda ve otonom çalışma modlarına sahip. Said Scan Soner veya çeşitlisi altı tarama cihazları çekebilmesi ile çeşitli kullanım esnekliği sağlanabilmektedir

3 AĞUSTOS 2020

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Yeni denizde İkmal gemisi makine sisteminde gaz türbinleri

ABD  GE MARINE firması 2023 yılında hizmete girmesi planlanan yeni nesil DENIZDE IKMAL GEMİSI için geminin inşaatçısı Sefine Tersanesi ile 2 adet LM 2500 Gaz Türbini satış sözleşmesi yapıldığını bildirdi e