cropped-logo-son-hal-2-e1588758653886-1.png

BAHRİYEDE TEKNOLOJİ

    “MUASIR MEDENİYETLER DÜZEYİNE ULAŞMALIYIZ”

    “HAYATTA EN HAKİKİ MÜRŞİT İLİMDİR, FENDİR”

     ATATÜRK

1. Bir önceki yazımda bilim ve teknolojinin uluslararası düzeyde ele alındığı Birleşmiş Milletler ‘deki yaklaşımı özetlemiştim.
Bu kez uluslararası 2 .ci büyük örgüt diyebileceğimiz ORGANISATION FOR ECONOMIC COOPERATION AND DEVELOPMENT (OECD) nin yaklaşımına göz atacağız (2).

2. OECD NEDİR?

2.1 1948 yılında 2.ci DÜNYA SAVAŞI sonrası Avrupa’yı tekrar kalkındırmak üzere ABD ve KANADA tarafından Marshall Planı çerçevesinde oluşturulan OECD kendi kuruluş amacını şu şekilde tanımlıyor;
“Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), hükümetlerin ortak zorluklara çözümler bulmak, küresel standartlar geliştirmek, deneyimleri paylaşmak ve daha iyi yaşamlar için daha iyi politikaları teşvik etmek ve en iyi uygulamaları belirlemek için birlikte çalıştığı uluslararası bir organizasyondur.”

2.2 Bu çalışmalar ile,

Ulusların bilim teknoloji ve inovasyon için bir strateji belirlemelerine,

Sosyal ve ekonomik gelişmede hükümetlerin vizyonlarını oluşturmalarına,

Ikinci olarak da bilim ve teknoloji alanında yapılacak yatırımlarda ARGE çalışmalarında öncelikleri belirlemeye,

Küresel ölçekte destek sağlanmaktadır.

2.3 OECD halen 38 normal üye, 5 anahtar üyeden (Brezilya, Çin, Hindistan, Güney Afrika ve Endonezya) ülkeden oluşuyor. Ulusumuz guruba 1961 yılında katıldı (2). OECD üyeleri dünya ticaretinde %80 lik katılım ve yatırım payına sahip.

2.4 ÖRGÜTSEL YAPISI

Politika geliştiriciler

Bakanlar konsülü

Komiteler ve diğer gruplar

Sosyoekonomik ve çevresel sorunların çözümünde uluslararası iş birliği ile bilimi kullanmak üzere GLOBAL SCİENCE FORUM GSF bulunuyor bu forum ulusların kendi bilim politikalarını geliştirmelerinde danışmanlık yapmakta.

2.5 Ülkelerin bilim teknoloji ve inovasyon sistemlerini etkinliğini ölçmek üzere bir SCOREBOARD PLATFORM bulunmakta. Bu platform araştırma geliştirme, bilim iş alanında inovasyon, ekonomi, patentler ve eğitim alanlarını kapsayan 1000 üzerinde göstergeyi kapsıyor. Bu veriler sisteme iletilen güncel değerler ile sürekli olarak güncellenmekte. (5)

2.6 ÇALIŞMALAR

Şu başlıklara odaklanıyor;

Uluslararası standartlar geliştirmek

Sosyal ekonomik ve çevresel sorunlarda çözüm üretmek üzere ülkelerin politika yapıcıları ve uzmanlarını bir araya getirmek,

Sosyal, ekonomik veri toplayarak ve analizler yaparak bilgi depoları oluşturup bunları ulusların kullanımına sunmak (4)

2.7 Bugüne kadar 450 üzeri ulusal/ uluslararası standart üretilmiş durumda.

OECD kendi bünyesindeki çalışmalar yanı sıra G7 – G20 gruplarını ve birleşmiş milletler komiteleri ile ortak çalışmakta ve destek sağlamakta. Ayrıca çeşitli sivil toplum kuruluşları ile de iş birliği yapmakta. Bu desteklerle OECD ülkelerinin yanı sıra Brezilya, Çin, Hindistan, Arjantin, Vietnam, Şili gibi Birlik dışı diğer bazı ülkelerde kendi stratejilerini oluşturmaktalar.

Örgüt yakın zamanlarda bölgenin artan önemi üzerine Asia‑Pacific Economic Cooperation (APEC) örgütü ile iş birliğine girişti. Sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme ve gelişme mühendisliğinin ortak hedefleri doğrultusunda değişik projeler başlatıldı.

BTI (BİLİM TEKNOLOJİ VE INOVASYON) Stratejisinin rolü

2.8 Strateji Nanoteknoloji, Biyoteknoloji, Bilgi ve iletişim teknolojileri gibi GENEL amaçlı sektörlerin yanında Tarım ve Hizmetler gibi stratejik teknolojileri de kapsamakta. Doğal olarak hangi sektörlerin kapsanacağı her ülkenin kendine özgü İklim değişikliği, enerji güvenliği sağlık, demografik değişiklikler gibi küresel tehditlerle birlikte yukarıda belirtilen faktörleri dikkate almakta.

2.9 Strateji aynı zamanda ilgili paydaşlar, araştırma kurumları, yatırımcılar, iş çevreleri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının kendi politikalarını ve uygulamalarını belirlemede kullanılmakta.

2.10 Ekonomik eşitsizliklerin hâkim olduğu uluslarda BTI stratejisi toplumsal dayanışmayı ve ekonomik büyümeyi sağlamada da kullanılmakta.

2.11Ulusların rekabet edebilme kapasitelerinde bilim her zaman temel bir unsur olmuştur bu nedenle özellikle gelişmekte olan ülkelerde üniversitelere daha çok özerklik tanınmakta ve destek arttırılmaktadır. Ayrıca üniversite araştırmalarının sonuçlarını ticari alana taşıyabilmek üzere gerekli Fikri mülkiyet hakları, yasal destekler geliştirilmektedir.

2.12 OECD ülkeleri inovasyon kapasitelerinin geliştirilmesi için, insan kaynaklarında ulusal hareketliliği arttırmak, cinsel ayrımları düşürmek ve yabancı yetenekleri bünyelerine katmak üzere önlemler almakta.

2.13 Örgütün geliştirdiği bir program olan Programme for International Students Assesment (PISA) ile 15 YAŞ GURUBU ÖĞRENCİLERİN eğitim performansı ve ulusal eğitim programlarının etkisi ölçümlenmekte.

2.14 Bir diğer program olan INTERNATIONAL ASSESMENT OF ADULT COMPETENCESES (PIAAC) ile de YETİŞKİNLERİN BECERİLERİNİ ölçümlenebilmekte.

2.15 Örgüt tarafından geliştirilen standartlara örnekler;

  • Yapay zekâ (AI) geliştirme standardı
  • 2017 yılında oluşturulan GOING DIGITAL PROJECT- G20 çalışmalarına yol gösterecek dijital transformasyon üzerindeki anahtar konular
  • Dijital ekonomi
  • Güvenilebilir yapay zekâ
  • Iş modellerinin dijitalleşmesi

KAYNAKÇA:

1. DISCOVER THE OECD

https://www.oecd.org/general/Key-information-about-the-OECD.pdf

2. OECD TÜRKİYE

https://www.oecd.org/turkey/

3.SCIENCE, TECHNOLOGY AND INNOVATION IN THE NEW ECONOMY

https://www.oecd.org/science/inno/1918259.pdf

4. KEY STI STATISTICS, DATABASES AND PUBLICATIONS

https://www.oecd.org/sti/stistatistics.htm

5. SCOREBOARD – OECD SCIENCE, TECHNOLOGY AND INNOVATION

https://www.oecd.org/sti/scoreboard.htm

BAHRİYE TEKNOLOJİLERİNDEKİ GÜNCEL GELİŞMELER websitesinin HABERLER bölümünde yer alıyor. Bu Yazıyı/Haberi yararlı buldu iseniz, yukardaki paylaşım butonlarından istediğinizi tıklayıp meslektaşlarımızla ile paylaşarak FARKINDALIK ve GELİŞMELERE  katkıda bulunun lütfen.

Teşekkürler…