1.GİRİŞ
1.1BAHRİYE MÜHENDİSLİĞİ branşlarında faaliyette bulunan mühendislerin içinde yer aldığı dünyadaki değişik kuruluşlar hakkında geçen yazımda bilgi sunmuştum.
1.2 Ülkemiz denizcilik sektörü içinde bu alanda Mühendislerin faaliyette bulunduğu bir kısım kuruluşlar ve bunların internet bağlantıları ise web sitemin bağlantılar sayfasında yer alıyor.
2. MEVCUT KURULUŞLAR
2.1 Bünyesinde Gemi İnşa Fakülteleri bulunan Üniversitelerin, Mühendis Meslek Odalarının, Gemi İnşa Sanayiciler Birliğinin kuruluşları, bu kurumların amaçları çerçevesinde kurumsallaşmış durumda.
2.2 GEMİ İNŞA Branşında Türkiye’nin temel çatı kuruluşu TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ odasıdır.
Odanın kuruluşuna ilişkin VİZYONU ve MİSYONU şu şekilde ifade edilmekte;
“Odamız vizyonu:
“Gücünü üyelerinin katılımından ve bilimin yol göstericiliğinden alan, emekten yana, özgün ve ilerici yaklaşımlarıyla saygın bir meslek örgütü olmak.”
Odamız misyonu:
Gemi mühendislerinin;
- Meslek onurları ile hak ve yetkilerini korumak,
- Ortak mesleki gereksinimlerini karşılamak,
- Mesleksel etkinliklerini kolaylaştırmak,
- Birbirleri ile ve halkla ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplinini ve ahlakını korumak,
Gemi mühendisliği mesleğinin;
- Kamu yararına uygun olarak gelişmesini sağlamak,
- Ilgili olduğu alanlarda ulusal ve uluslararası kuruluşlarla ilişkilerde bulunmak ve mesleği temsil etmek,
- Çıkarlarını ve meslek alanlarını ilgilendiren konularda eğitim, araştırma, inceleme vb. faaliyet ve girişimlerde bulunmak, sonuçlarını yayın, kongre, sempozyum vb. yollarla üyeler, ilgililer ve toplumla paylaşmak ve meslek alanını ve mesleğin uygulamasını düzenlemek üzere her türlü yasal mevzuatı hazırlamak ve yürürlüğe koymaktır.”.
Dikkat edilirse ifade edilen ilkeler dünyadaki diğer ülkelerdeki benzer kuruluşların (önceki yazım) ilkelerinin çoğunluğu ile örtüşmektedir.
2.2 Bağımsız bir kuruluş olmamakla birlikte, millî Savunma Bakanlığı Deniz Bilimleri Enstitüsü (Deniz Harp Okulu) tarafından geliştirilmiş olan ve teknik konuları işleyen ASNE dergisine (JOURNAL) benzer şekilde DENİZ BİLİMLERİ VE MÜHENDİSLİĞİ dergisibulunmakta.
2.3 Ayrıca değerli arkadaşımız Yük.Müh.Kd. Alb (E) Zafer Betoner den öğrendiğime göre Google da kendisinin önderliğinde Gemi İnşa Mühendisleri grubu yer alıyor.
ayrıca web sitesi olarak;
Bulunuyor.
3. Bunların dışında erişemediğim ya da bilmediğim başka oluşumlar varsa ve arkadaşlarım beni uyarırlarsa sevinirim.
4. Netice olarak ülkemizde de GEMİ İNŞA MÜHENDİSLİĞİ KAPSAMINDA kuruluşlar bulunuyor. Ancak BAHRİYE MÜHENDİSLİĞİ ne özgün olarak bir kuruluş/oluşum bulunmamakta. Bulabildiğim kadarı ile sadece Google da Gemi İnşa Mühendisleri grubu yer alıyor. Burada gurup isminden anlaşıldığı üzere ağırlıklı olarak Bahriye Mühendisliğinin Gemi İnşa branşı kapsanmış oluyor.