Değerli ziyaretçim,
Bu siteye ilk göz atışınızda iki noktanın hemen dikkatinizi çektiğini sanıyorum. Birisi sitenin logosu diğeri ise sitenin başlığı… Sitenin diğer bölümlerine ve içeriğine girmeden önce bu iki noktanın açıklığa gereksinim duyurduğunu düşünüyorum.
Birçok meslektaşımız Mühendislik tanımlamaları içerisinde makine, gemi inşaatı, gemi makineleri, Deniz Bilimleri mühendislikleri deyimleriyle sıklıkla karşılaşmışlardır. Ancak bilimde ve teknolojide sağlanan gelişmelerle birlikte Mühendislik branşları paralel olarak kapsam değiştirmiş bir kısmı orijinal adlarıyla yoluna devam ederken ( Elektrik, Makine, Elektronik İnşaat v.b. )bazıları diğer branşlarla kaynaşarak kapsama alanlarını değiştirmiş ya da genişletmiştir. Bu nedenle de tanımlanma deyimlerde değişikliğe uğramıştır. Örneğin klasik makine mühendisliği makinelerin elektronik sistemlerle kontrol edilebilir hale gelmesiyle bu şekilde Mekatronik branşına dönüşmüştür.
Bu konumuz bağlamında birbirine yakın gözüken ve karıştırılması olası 3 Mühendislik branşına bir göz atalım;
1. GEMİ İNŞA MÜHENDİSLİĞİ
Armatörlerin Ticaret filoları, Donanmaların Savaş gemileri ve diğer yüzer araçların istenen niteliklere uygun olacak şekilde tekne tasarımı ile üretimlerinin yapılmasını sağlayan Mühendislik dalıdır. Ancak çalışmaları tasarımın tamamlanması ile bitmiş olmaz. Tasarlanan teknenin ilk örnek testleri ve deniz tecrübelerinin yapılmasını izlemek, ona göre gerekli değişiklikleri gerçekleştirmek de görev kapsamındadır. Üniversite eğitim süreçleri için örnek olarak İTÜ Gemi İnşa Fakültesi programına bakılabilir.
2. GEMİ MÜHENDİSLİĞİ
Gemi mühendisleri Ticaret gemilerinde, bazı donanmaların gemilerinde makine, Elektrik, Elektronik ile ana ve yardımcı sistemlerinin çalıştırılmasını ve bakım tutumlarını sağlarlar.
Gemilerin inşa sürecinde bu sistemlerin oluşturulması ve donatılmasında tersane mühendislerine yardımcı olarak bulunabilirler. Ayrıca Açık Deniz Petrol kuyuları ve Enerji Üretim tesislerinde de çalışabilirler.
Üniversite eğitim süreçleri için örnek olarak Piri Reis Üniversitesi programına bakılabilir.
3. OŞİNOGRAFİ MÜHENDİSLİĞİ
Okyanusların içinde özel güç kaynaklarının kullanılabilir hale getirilmesi için gerekli yapıların inşaatı, bakım tutulu ve tasarımı bu mühendis dalının kapsamına girer. Örneğin Petrol çıkarma kuyuları, gel git den enerji üretilmesi ve bu amaçla nehirler, su kaynaklarının üzerinde oluşturulan benzer tesislerde girmektedir. Liman inşaatları, deniz suyundan tatlı su elde etmeye yarayan tesisler, limanlar, mendirekler. Bu Mühendislik dalının önemini ortaya koyan iki gelişme bulunmaktadır; birincisi yeryüzündeki fosil yakıt rezervlerinin erimekte olması, ikincisi de büyük okyanus alanlarının alternatif enerji kaynakları bakımından sınırsız olanaklar sunması. Üniversite eğitim süreçleri için örnek olarak Chına Ocean University programına bakılabilir.
4. BAHRİYE MÜHENDİSLİĞİ
Geniş anlamda bakıldığında Bahriye mühendisliği savaş gemilerinin tasarım, İnşaat, operasyon ve bakım tutumları alanını kapsayan Mühendislik dalıdır.
Gemi inşa mühendisleri tarafından geliştirilen teknelerin ve diğer yüzer yapıların makine, elektronik ve elektrik sistemleriyle donatılması bu Mühendislik dalının ana görevidir. Süstü Savaş gemileri, denizaltılar ve diğer deniz üstü, deniz altı tesis sistemleri kapsama alanı içindedir. Anılan tekne ve deniz tesislerinin sistem imalatı, donatılması ve tamirlerinin gerçekleştirilmesi ile sistemlerin tedarik ve üretim süreçlerinde de görev alırlar
Üniversite eğitim süreçleri için örnek olarak USA Virginia Technical College programına bakılabilir.
LOGO: Tamamen tarafımca oluşturulmuştur. Hiçbir gerçek, tüzel bir kişi ve kurumla bağlantısı bulunmamaktadır. Sitenin BAŞLIĞI ise yukarda açıkladığım BAHRİYE MÜHENDİSLİĞİ bağlamında tanımlanmıştır.