cropped-logo-son-hal-2-e1588758653886-1.png

BAHRİYEDE TEKNOLOJİ

1.GIRIŞ

1.1 Bu sene meslek ve kariyerimizin onur kaynağı olan DENİZ HARP OKULUMUZUN 250.  Kuruluş Yıldönümünü kutluyoruz. Okulumuz aynı zamanda ülkemizin ilk mühendislik eğitimini başlatan bir kurum olarak çok önemli bir yere sahip. Kuruluşundan bu yana Türk donanmasına çeşitli savaş gemileri kazandıran veya yeni nesilleri yetiştiren birçok Bahriye Mühendisinin yetişme kaynağı. Bu vesile ile bahriye mühendisliğini ve eğitimini ele alan bir yazı dizimi sizlerle paylaşacağım

1.2 Gözlemlediğimiz üzere (örneğin Ukrayna- Rusya Karadeniz çatışmaları) Çağdaş deniz savaşları bugüne kadar olduğundan çok daha sıkı bir şekilde teknolojilerin savaşı olmakta ve olacaklar.

Gerek savunma sektörü dışında endüstride ve araştırma merkezlerinde oluşan gerekse Bahriyelerin kendi olanaklarıyla geliştirdikleri birçok teknolojik yenilik bir süre içerisinde donanmalara aktarılmakta. Bunların aktarılarak donanma bünyeleri içinde teknolojik olarak etkili bir şekilde kullanılabilir hale gelmelerini gerçekleştiren grup ise Bahriye Mühendisleri.

2. BAHRİYE MÜHENDİSLİĞİ nedir?

2.1 Daha önceki bu yazımda bahriye mühendisliği kavramını hangi anlamda ve kapsamda kullandığımı açıklamıştım.

Kavramı bu ve ileriki yazılarımda referans olmak üzere aşağıda özetle tekrarlıyorum;

Bahriye mühendisliği, gemilerin ve diğer deniz araçlarının tasarımını, inşasını, işletilmesini ve bakımını kapsayan geniş bir mühendislik alanıdır. Bu kapsamda yeni gemi ve deniz araçlarının tasarımlarının geliştirilmesinden   bakım dönüşüm ve ömür boyu idamelerine kadar çok çeşitli alanlarda çalışırlar.

Bahriye mühendisliği tek bir başlık gibi gözükmekle birlikte kapsadığı alanların çeşitliliği nedeniyle farklı alt başlıklar altında da toplanmakta.

2.2 En yaygın olanlarından bazıları şunlardır:

  • Gemi inşa: Gemi mimarları, gemilerin ve diğer deniz araçlarının şeklini ve yapısını tasarlarlar. Geminin amaçlanan amacı, taşıyacağı kargo türü ve faaliyet göstereceği çevre koşulları gibi faktörleri göz önünde bulundururlar.
  • Makine sistemleri mühendisliği: Deniz mühendisleri, gemileri ve diğer deniz araçlarını çalıştıran tahrik sistemlerini ve diğer makineleri tasarlar ve inşa ederler. Ayrıca elektrik, sıhhi tesisat ve HVAC sistemlerinin tasarımı ve montajı üzerinde de çalışırlar.
  • Okyanus mühendisliği: Okyanus mühendisleri, petrol platformları, rüzgâr türbinleri ve dalga enerjisi jeneratörleri gibi açık deniz yapılarını ve sistemlerini tasarlar ve inşa ederler. Ayrıca deniz duvarları ve dalgakıranlar gibi kıyı mühendisliği projeleri üzerinde de çalışırlar.
  • Denizaltı mühendisliği: Denizaltı mühendisleri, denizaltıları ve diğer su altı araçlarını tasarlar ve inşa ederler. Denizaltı tasarımının gövdeden tahrik sistemine ve silah sistemlerine kadar tüm yönleri üzerinde çalışırlar,
  • Elektronik sistemler mühendisliği: Donanma sistem mühendisleri, savaş sistemleri, navigasyon sistemleri ve iletişim sistemleri gibi karmaşık donanma sistemlerinin tasarımı ve entegrasyonu üzerinde çalışırlar.

3. Bahriye mühendisliği zorlu ve ödüllendirici bir alandır. En son teknoloji üzerinde çalışma ve ülkelerinin ulusal güvenliğinde gerçek bir fark yaratabilme fırsatına sahiptirler. Ulusal güvenlik için geliştirdiğimiz gemileri ve diğer deniz araçlarını tasarlamak, inşa etmek ve bakımını yapmaktan sorumlu olmaları bakımından hayati bir rol oynamaktalar. 

4. Bahriye mühendisleri ayrıca bir teknolojik ekip ortamında etkili bir şekilde liderlik edebilmeli ve karmaşık teknik kavramları hem teknik hem de teknik olmayan kitlelere iletebilmelidirler.

5. Bahriye mühendislerinin gerçekleştirebileceği belirli görevlerden bazıları şunlar olabilir:

  • Gemilerin ve diğer deniz araçlarının yapısını, dayanıklılığını ve dengelerini tasarlamak ve analiz etmek
  • Tahrik sistemlerini, elektrik sistemlerini ve diğer gemi sistemlerini tasarlamak ve geliştirmek
  • Gemilerin ve diğer deniz araçlarının inşa ve bakımını denetlemek
  • Yeni deniz teknolojileri üzerinde araştırma ve geliştirme yapmak
  • Yeni gemi tasarımları ve teknolojileri geliştirmek ve uygulamak için diğer mühendisler ve bilim insanları ile birlikte çalışmak
  • Yeni bir SAVAŞ gemisi tasarımı
  • Yeni bir tip denizaltı tahrik sistemi geliştirme
  • Bir savaş gemisindeki elektrik sistemlerinin bakımı
  • Gemilerdeki sürtünmeyi azaltmanın yeni yolları üzerinde araştırma yapmak
  • Diğer mühendislerle birlikte yeni bir tip deniz silahı geliştirmek

 

6.2 Deniz savaşının ilk günlerinde, Bahriye Mühendisleri öncelikle savaş gemilerinin tasarımı ve inşasıyla ilgileniyordu. Önceki gemilerden daha verimli ve manevra kabiliyetine sahip yeni gemi tasarımları geliştirdiler ve ayrıca savaş gemilerinin savaş gücünü artırmak için yeni silah ve zırh sistemleri oluşturdular.

6.3 Deniz savaşları evrildikçe, Bahriye Mühendisleri ayrıca deniz operasyonlarını desteklemek için yeni teknolojiler geliştirmeye odaklanmaya başladı. Bu, 19. yüzyılda deniz savaşında devrim yaratan buhar motorlarının geliştirilmesini ve ayrıca yeni haberleşme ve navigasyon teknolojilerinin geliştirilmesini içeriyordu.

6.4 20.yüzyılda, denizaltılar, uçak gemileri ve nükleer tahrik gibi yeni teknolojileri benimsemeye başlayan donanmalar için Bahriye mühendisliği daha da önemli hale geldi. Bu yeni teknolojilerin geliştirilmesinde ve sistemlerin işletilmesinde ve bakımında hayati bir rol oynadılar.

6.5 Bugün Bahriye Mühendisleri, dünya çapındaki donanmaların geliştirilmesinde ve işletilmesinde hayati bir rol oynamaya devam etmektedir. Donanmaların görevlerini yerine getirmek için güvendikleri gemileri ve sistemleri tasarlamak, inşa etmek ve ömür boyu bakımından sorumludurlar. Bahriye Mühendisleri ayrıca insansız araçlar ve yönlendirilmiş enerji silahları gibi yeni deniz teknolojilerinin geliştirilmesinde de kilit bir rol oynamaktadır.

7. BAHRİYE MÜHENDİSLERİ EĞİTİMİ

 Bu kadar önemli ve kritik görevleri olan gurup bu görevin gereklerini karşılayabilmeleri için nasıl bir eğitimden geçirilmeli? Daha doğru bir sual ile; BAHRİYE MÜHENDİSLERİ EĞİTİMİ teknolojik gelişim sürecine ve hızına nasıl adapte edilmeli?

Bu yazı ile başlayan yeni bir yazı dizini ile bu suale bir cevap arayışında olacağım. Ön görülebileceği üzere bu konuda rehberlik yine teknoloji alanında Önder durumda olan ülkelerin soruna yaklaşım yolları oluyor. Bu nedenle, bahriye mühendisliği üzerinde genel bir değerlendirme yaptıktan sonra bu nitelikteki bazı ülkelerin gittikleri yaklaşımları da sizlere tanıtmaya çalışacağım.

(DEVAM EDECEK)

BAHRİYE TEKNOLOJİLERİNDEKİ GÜNCEL GELİŞMELER websitesinin HABERLER bölümünde yer alıyor. Bu Yazıyı/Haberi yararlı buldu iseniz, yukardaki paylaşım butonlarından istediğinizi tıklayıp meslektaşlarımızla ile paylaşarak FARKINDALIK ve GELİŞMELERE  katkıda bulunun lütfen.

Teşekkürler…