1. GİRİŞ
1.1 Yüksek hızlı ve kapasiteli yeni nesil bilgisayarların, bulut depolama kapasitelerindeki çok büyük gelişmelerin, sanal gerçeklik teknolojisindeki sıçramaların oluşturduğu ENDÜSTRİ 4 teknolojik devrimi yaşamın her alanına yayılmakta. Bu olanakların desteği ile gelişen arttırılmış gerçeklik ,dijital ikizler, 3 boyutlu yazıcılarla üretim gibi teknolojilerin sanayi üreticisi birçok firmaca benimsendiğini görüyoruz.
1.2 Bunlardan bir tanesi de GEMİ TASARIM VE İNŞA SEKTÖRÜ.. Küresel olarak bu alanda öncülüğü özel sektör tersaneleri ve ticaret gemileri yapmakla birlikte savaş gemileri üreten sivil ve devlet kuruluşu tersanelerde artık bu teknolojilere uyum sağlamaya yönlendiler.
1.3 “Dijital tersane” ifadesi, gemilerin ve denizaltıların tasarımında, inşasında ve bakımında Endüstri 4.0 yeteneklerinin kullanılması ile ilgili altyapının izlenmesi ve bakımı için bu teknolojinin kullanılması anlamına gelir. Bir IoT(Internet of things -Nesnelerin interneti) cihazına büyük miktarda veri sağlayabilen ve gelecekteki onarımları öngörme ve programlama yeteneğini geliştirebilen Siber-Fiziksel Sistemler (Cyber Physical Systems – CPS) tarafından kurulan sensörler ve izleme sistemlerinden yararlanır. Operasyonel kapalı kalma süresini en aza indirmek için, elde edilen bu veriler endüstriyel bir ortamda kullanılan, genellikle Endüstriyel IoT veya IIoT olarak bilinen diğer IoT cihazlarıyla paylaşılabilir.
2.DÜNYA PAZARINDAKİ DURUM
2.1Küresel olarak dijital gemi inşası sektörünün gelişme ve yayılma derecesini hakkında fikir sahibi olmak ve önemini anlayabilmek bakımından aşağıdaki rapora göz atmak yararlı olacaktır
2.2 Market Research Future (MRFR)’nin raporu(1) Dijital Tersane Pazarı Araştırma Raporunu vurgulamaktadır: Tersane 2030 Tahmini Dijital Tersane Pazarının 2030 yılına kadar 476,8 Milyar ABD Dolarına ulaşacağını ifade ediyor!
2.3 Gemi inşa endüstrileri son birkaç yıldır otomasyona odaklanmaktadır. Otomasyon yöntemi, gemi inşası için gereken süreyi azaltır. Yanısıra Çeşitli işletmeler artık gemi inşa endüstrisinde dijitalleşmeyi uyguluyor.
2.4 Raporun ana hatlarına göre ;
2030 Pazar Büyüklüğü: 476,8 Milyar dolar
YBBO %20,2. (2022-2030)
Baz Yıl: 2021
Tahmin Dönemi: 2022-2030
Tarihsel Veriler: 2020
2.5 Rekabet Dinamikleri:
Piyasanın önemli oyuncuları şunlardır:
• Siemens (Almanya)
• Dassault Systèmes (Fransa)
• AVEVA Group plc (İngiltere)
• Accenture (İrlanda)
• SAP SE (Almanya)
• BAE Sistemleri (İngiltere)
• HexagonAB (İsveç)
• Altair Engineering, Inc. (ABD)
• Wärtsilä (Finlandiya)
• IBM Şirketi
• Inmarsat Plc (İngiltere)
• IFS AB (İsveç)
• Pemamek Ltd (Finlandiya)
• Aras Şirketi (ABD)
• Kreyon Systems Pvt. Ltd (Hindistan)
• KUKA AG (Almanya)
• iBASEt (ABD)
• PROSTEP (Almanya)
• KRANENDONK Akıllı robot teknolojisi (Hollanda)
• Damen Tersaneler Grubu (Hollanda)
• Navantia (İspanya)
2.6 Pazarı geliştiren etkenler
2.6.1 Artan uluslararası deniz ticareti de dahil olmak üzere diğer faktörler nedeniyle, Küresel Dijital Tersane Pazarının tahmin döneminde önemli bir büyüme kaydetmesi bekleniyor. Ek olarak, dünyanın dört bir yanındaki Bahriyelerin giderek daha sofistike savaş gemileri satın almasıyla endüstrinin yükselmesi bekleniyor. Ek olarak, tersane firmalarının dijital tersane pazarındaki artan yatırımlarının pazarın genişlemesini hızlandırması bekleniyor.
2.6.2 Denizcilik endüstrisinin ürettiği
- karbon ayak izini azaltmak için dünya çapında çevresel endişelerin artması,
- dijital ikiz teknolojisinin benimsenmesindeki artış ve
- artan deniz ticaretinin
bir sonucu olarak kargo gemilerine olan talebin artması, tümü dijital tersanenin büyümesine katkıda bulunuyor.
2.7 Ancak dijitalleşme maliyetlerinin ve eğitim maliyetlerinin yüksek olması, sistemlerin karmaşıklığı ve diğer sorunların dijital tersane sektörünün gelişimini kısıtlayacağı öngörülmektedir. Endüstriyel nesnelerin interneti (IIoT) ve gemi inşa endüstrisinde artan robot teknolojisi kullanımının da dijital tersane pazarındaki büyük oyuncular için zengin fırsatlar sunması bekleniyor.
2.8 Pazar Kısıtlamaları
Pazarın genişlemesi, artan siber tehdit güvenlik açığı ve dijital tersane yazılım çözümleri için pahalı satın alma maliyetleri ile ilgili sorunlar nedeniyle engellenebilir.
3. SAVAŞ GEMİLERİ İNŞASI BAKIMINDAN
3.1 Konu üzerinde bilgi sunmak ve uygulamaları açıklamak üzere daha önce birkaç makale yayınlamıştım bunlardan ilkine buradan erişebilirsiniz.
Bu kez bazı Avrupa ülkelerinin endüstri 4 diğer iş ve üretim alanlarında zaten uyarlanmaya başlamış olan endüstri 4 devrimini bahriye gemileri inşası sektöründe adaptasyonu için başlatmış oldukları bir girişimi hakkında bilgi sunmak istiyorum
3.2 AVRUPA IN 4.0 PROJESİ
3.2.1 IN4.0 projesi, Interreg Atlantik Bölgesi Bölgesel İşbirliği Programı 2014-2020 kapsamında Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu (ERDF) tarafından finanse edilen ortak bir girişimdir. Temel amacı, bu sektörde faaliyet gösteren firmaların rekabet güçlerini artırmak için Endüstri 4.0 ilkelerini Bahriye sektörüne uyarlamaktır. Proje, Endüstri 4.0 iş modelinin benimsenmesinin önündeki engelleri belirleyerek ve Bahriye sektöründeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin SME ( SMALL MANUFACTURİNG ENTERPRISES -KOBİ’ler) uygulayabileceği mevcut teknolojilerin olgunluğunu değerlendirerek sektörün karşılaştığı zorlukları ele almayı hedefliyor.
3.2.2 Buna ek olarak, projenin birkaç başka hedefi daha var. İlk olarak, üretkenliği ve verimliliği optimize etmek için Bahriye sektöründeki iş organizasyon sistemlerini incelemeyi ve yeniden tanımlamayı amaçlamaktadır. Bu, Endüstri 4.0 ilkeleriyle uyumlu iş organizasyonuna yönelik yeni yaklaşımları keşfetmeyi içerir.
İkinci olarak proje, Bahriye sektöründeki personelin Endüstri 4.0’a geçişini kolaylaştırmak için eğitim vermeyi hedefliyor. Bu eğitim, onları ileri teknolojilerin ve çalışma metodolojilerinin potansiyelinden etkin bir şekilde yararlanmak için gerekli bilgi ve becerilerle donatacaktır.
Üçüncüsü, proje, teknolojilerin uygulanmasında maliyet tasarrufu sağlayan yenilikçi stratejiler tasarlamayı amaçlamaktadır. Bu, Endüstri 4.0 teknolojilerinin benimsenmesiyle ilişkili masrafları azaltmanın yollarını belirlemeyi ve gelişen pazar ortamında Bahriye sektörünü teşvik etmek için yeni pazarlama yöntemleri bulmayı içerir.
3.2.3 Son olarak, IN4.0 projesi seçilen teknolojileri ve stratejileri katılımcı bölgelerden bir KOBİ panelinde uygulamayı amaçlamaktadır. Bu pratik uygulama, Bahriye sektöründe Endüstri 4.0 ilkelerinin benimsenmesinin uygulanabilirliğini ve faydalarını gösteren bir pilot program görevi görecek. Proje, böylelikle sektörün uzun vadeli sürdürülebilirliğini ve yenilikçiliğin yönlendirdiği rekabetçi bir pazar ortamında gelişebilme yeteneğini sağlamayı amaçlamaktadır.
3.3 Genel olarak IN4.0 projesi, KOBİ’lerde engelleri belirleyerek, teknolojileri değerlendirerek, iş organizasyonunu yeniden tanımlayarak, eğitim sağlayarak, maliyet tasarrufu stratejileri tasarlayarak ve seçilen teknolojileri uygulayarak Bahriye sektörünün dijital dönüşümünü desteklemeyi amaçlamaktadır.
Yukarıda açıklandığı gibi IN 4.0 projesi, KOBİ’lere 4.0 dönüşümlerinde yardımcı olacak eylemlerin uygulanması yoluyla Bahriye sektörünün modernizasyonunu teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma ile Atlantik bölgesinin Bahriye sektöründe “geleceğin fabrikası” teknolojilerinin uygulanmasının mevcut durumunu 2018 itibariyle gözden geçirmek ve KOBİ’lerin bu yenilikçi çözümleri entegre etmesinin önündeki engelleri belirlemek isteniyor.
DEVAMI GELECEK YAZIMDA…
KAYNAKÇA :
1.DIGITAL SHIPYARD MARKET 2030
2. LEADERSHIP 2020 AND RELATED POLICIES
3. THE OECD COUNCIL WORKING PARTY ON SHIPBUILDING
https://www.oecd.org/sti/ind/shipbuilding-working-party.htm
4. ADAPTATION OF THE INDUSTRY 4.0 MODEL TO THE SHIPBUILDING SECTOR
https://keep.eu/projects/19355/Adaptation-of-Industry-4-0–EN/