cropped-logo-son-hal-2-e1588758653886-1.png

BAHRİYEDE TEKNOLOJİ

1.GİRİŞ

Geçen yazımda,  gelişmiş bir ülke (…muasır medeniyet düzeyinde!) bir örnek olarak, İNGİLTERE BAHRİYESİ nin BTI konusunu nasıl yönlendirdiği ve yönettiğini özetle aktarmıştım.

Bu kez hem komşu hem de rakip bir ülke olan YUNAN BAHRİYESİNİN bu alanda ne durumda olduğunu özetle belirteceğim.

Bir Küresel İnovasyon Gelişmişlik Endeksi (GII – 2021) ne göre TURKİYE 41.ci, YUNANİSTAN ise 47.ci sırada yer alıyor. (1)

Aşağıda fark edilebileceği gibi, Yunanistan bu alanda gelişmeyi destekleyen hatta zorunlu kılan en büyük faktör olarak ÜLKEMİZ DENİZ KUVVETLERİNİN geçirmekte olduğu gelişmeleri görmekte. Arayı kapamak üzere başta Fransa olmak üzere dış ülkeler ile iş birliği anlaşmaları yapmakta.

Ayrıca Ericsson, Siemens, Motorola, Coca-Cola ve Tesla gibi çok uluslu şirketlerin bölgesel bazı Ar-Ge merkezleri Yunanistan’da bulunmakta.

BTI kurumlarına girmeden önce Yunan Bahriyesi hakkında genel bir bilgi edinelim;

2. BTI Yİ TEMELLENDİREN STRATEJİ VE POLİTİKALARI

2.1 INTEGRATED COUNTRY STRATEGY (2)

“Yunanistan’ın temel gereksinimleri olarak şunlar tanımlanıyor:

o Avrupa ülkesi olma rotasına devam etmek

o Avrupa Birliği’nin Balkan kapısı haline gelmek

o Karadeniz ve Doğu Akdeniz bölgelerinde aktif yapılanma.

o Balkanlar, Karadeniz ve Doğu Akdeniz içinde sivil güvenlik, barış ve iş birliğini geliştirme, aktif ve dinamik bir savunma diplomasisi yürütme

o Tüm uluslararası organizasyonlara aktif katılım.

o Hellenlerin (geçmişe temellendiriyor!) dünya çapında eğitimi için gerekli inisiyatifleri alan bir Yunanistan ile Helenizm’in metropol merkezi olarak yapılanma.”

2.2  THE NATIONAL DEFENCE POLICY (4)

Öz olarak Şöyle ifade edilmiş;

“Yunanistan’ın hem bölgemizde hem de daha geniş uluslararası alanda konumunu güçlendirmeyi amaçlayan ulusal stratejimizin bir parçasıdır.

Yunanistan’ın askeri stratejisinin merkezi ekseni, gerilimleri yumuşatma politikası ile birlikte Türk tehdidinin yanı sıra diğer yönlerden gelen tehlike ve risklerin caydırılmasıdır. Ülkenin askeri doktrini savunmadır. Yunanistan, sürekli, eksilmeyen ve inandırıcı olması gereken ve aşağıdaki unsurlara sahip olması gereken etkin bir caydırıcılık politikası gerçekleştirmek için Yunan Silahlı Kuvvetlerinin harekât kabiliyetini artırmayı hedeflemektedir”

2.3 NATIONAL PLAN FOR OPEN SCIENCE (5)

“Kamu tarafından finanse edilen araştırmalar tarafından üretilen bilimsel yayınlara, araştırma verilerine ve araştırma yazılımlarına açık erişim ile araştırma altyapılarına ve hizmetlerine açık erişim ve bunların Avrupa Açık Bilim ve İnovasyon ekosistemine dahil edilmesine ilişkin ilkeleri belirler. Bu ortak çabanın amacı, Yunanistan’da Ulusal Açık Bilim Stratejisinin oluşturulması için bir referans noktası ve Açık Bilim ilkelerinin benimsenmesi için bir rol modeli olmaktır. Ulusal Açık Bilim Planı kapsamındaki alanlar şunlardır:

• Bilimsel Yayınlara Açık Erişim

• Araştırma Veri Yönetimi ve Paylaşımı

• Araştırma Yazılımı Geliştirme ve Yönetimi

• Ulusal Araştırma Ekosisteminin Güçlendirilmesi

• Ulusal Araştırma Altyapıları ve Araştırma için Dijital Hizmetler aracılığıyla Açık Bilim

• Avrupa Açık Bilim ve Yenilik Ekosistemi ile Entegrasyon veya Uyum”

3. BTI ÖRGÜTLENMESİ (3)

Yunan Bahriyesinin Bilim ve teknoloji alanındaki destekleri bahriyeye bağlı tek bir kurum yerine ülkenin değişik ARGE kurumları ve dış ülkeler ile yapılan gemi inşa projeleri üzerinden sağlanan know-how transferi ile sağlanmakta.

Bu nedenle ülkenin BTI KURUMLARI Bahriye dışı gibi gözükse de aşağıda ayrıca belirtilmiştir.

3.1 DEFENCE COUNCIL

Savunma Konseyi, Milli Savunma Bakanı’na yönelik üst düzey bir danışma organıdır. Savunma Konseyi, Bakan ve Milli Savunma Bakan Yardımcılarından ve Genelkurmay Başkanlarından oluşur.

“Savunma Konseyi’nin sorumlulukları şunları içerir:

o Ülkenin ulusal güvenliğini doğrudan etkileyebilecek uluslararası gelişmelerin değerlendirilmesi.

o Silahlı Kuvvetlerin yapısı, silahlanma ve Ar-Ge programları, bütçe ve kamu yatırım programları.

Savunma Konseyi, Milli Savunma Bakanı’na yönelik üst düzey bir danışma organıdır. Savunma Konseyi, Bakan ve Milli Savunma Bakan Yardımcılarından ve Genelkurmay Başkanlarından oluşur. Ek bilgilerin sağlanması ve tavsiyelerin sunulması için başka kişilerin de (Milli Savunma ile doğrudan ilgili diğer bakanlıkların temsilcileri, uzmanlar, diplomatlar vb. gibi) katılması mümkündür.”

3.2 DIRECTORATE OF DEFENCE INVESTMENT AND TECHNOLOGICAL RESEARCH (DDIT) (6)

Savunma teknolojisinin yanı sıra savunma sanayiinin araştırılması ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmaların incelenmesi, tekliflerin sunulması ve genel olarak ele alınmasından sorumludur.

3.3 GENERAL SECRETARIAT FOR RESEARCH AND TECHNOLOGY (GREECE) (9)

YÖNLENDİRME, Kontrol ve Koordinasyonu sağlayan en üst kurum oluyor.

“Araştırma ve Teknoloji Genel Sekreterliği (G.S.R.T.) 1985 yılında kuruldu. G.S.R.T. Yunan Ar-GE sisteminin idaresi için merkezi Departmandır. Programları aracılığıyla hem ülkenin bilimsel araştırma enstitülerinin hem de üretici sanayisinin araştırma faaliyetlerini desteklemekte, ülke ekonomisi ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için önemli olan alanlara odaklanmakta; ülkenin üretim sektörü genelinde ileri teknolojilerin transferini ve yayılmasını teşvik eder, böylece araştırma faaliyeti sonuçlarının erkenden kullanılmasını sağlar;

Ülkenin araştırmacı insan gücünün güçlendirilmesine katkıda bulunur;

 Avrupa Birliği’nin ilgili kurumlarında Yunanistan’ı temsil eder,

Böylece ülkenin araştırma ve teknoloji faaliyetlerini uluslararası toplumun gereksinimleriyle uyumlu hale getirir;

Araştırma ve teknoloji konularında diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla iş birliğini teşvik eder;

 Yunan ekonomisinin gelişimi için yüksek öncelikli sektörleri desteklemek için yeni enstitüler ve teknoloji merkezleri kurar;

Ülkenin en iyi bilinen 21 araştırma ve teknoloji merkezinin sabit maliyetlerini denetler ve üstlenir ve başka türlü destek sağlar;

Gelişmiş sistemler ve ağlar (Networks) aracılığıyla ülke genelinde ve uluslararası alanda araştırma ve teknoloji bilgilerinin yayılmasını destekler;

Genel kamuoyunu araştırma ve teknoloji konularında bilinçlendirmeye yönelik faaliyetleri teşvik eder.”

3.4 DEPARTMENT OF DEFENCE INDUSTRY 

İlgili Çalışmalardan, tekliflerin sunulmasından ve aşağıdakilerle ilgili konuların ele alınmasından sorumludur:

    (1) Yerli savunma sanayiinin yeteneklerinin kaydedilmesi, izlenmesi ve incelenmesi.

    (2) Kamu savunma sanayilerinin denetlenmesi, geliştirilmesi ve koordinasyonuna yardımcı olunması.

3.5 THE DEPARTMENT OF DOMESTIC INDUSTRIAL PARTICIPATION 

Savunma araştırma ve teknolojisinin geliştirilmesi ile ilgili çalışma, tekliflerin sunulması ve konuların ele alınması, araştırma tekliflerinin değerlendirilmesi ve onaylanmış programların uygulanmasının izlenmesinden sorumludur.

Bu Departman, Araştırma Programları Değerlendirme Ofisi ve Araştırma Programları Uygulama Ofisi’ni içerir.

Yerli özel sektör savunma sanayilerinin kabiliyetlerinin değerlendirilmesi, Savunma Malzemesi İmalatçıları Sicilinin oluşturulması ve izlenmesi görevlerindendir.

3.6 DEPARTMENT OF CONTRACTS MONITORING 

Onaylanmış savunma araştırma ve teknoloji programlarının uygulanmasının izlenmesi ile ilgili çalışma, tekliflerin sunulması ve konuların ele alınmasından sorumludur.

Bu Departman, Araştırma Programları İzleme ve Gelişim Programları İzleme Ofislerini kapsar.

3.7 NATIONAL CENTRE OF SCIENTIFIC RESEARCH “DEMOKRITOS” (10)

“Merkez, 1959 yılında Yunan filozof Demokritos’un adını taşıyan Nükleer Araştırma Merkezi “Demokritos” adı altında kamu sektörünün bağımsız bir bölümü olarak faaliyete başlamıştır. 1985 yılında yeniden adlandırıldı ve Araştırma ve Teknoloji Genel Sekreterliği himayesinde kendi kendini yöneten yargı yetkisi verildi. Yeni oluşturulan merkezin asıl amacı, nükleer araştırma ve teknolojinin barışçıl amaçlarla ilerlemesiydi. Bugün, faaliyetleri çeşitli bilim ve mühendislik alanlarını kapsamaktadır.”

Merkezin araştırma faaliyetleri, idari olarak bağımsız sekiz enstitüde yürütülmektedir:

Institute of Biology

Institute of Materials Science (IMS)

Institute of Microelectronics

Institute of Informatics and Telecommunications (IIT)

Institute of Nuclear Technology – Radiation Protection (INT-RP)

Institute of Nuclear Physics

Institute of Radioisotopes & Radiodiagnostic Products

Institute of Physical Chemistry

3.8 THE FOUNDATION FOR RESEARCH AND TECHNOLOGY – HELLAS (FORTH)

FORTH ve onun bileşeni Araştırma Enstitüleri, KALKINMA VE YATIRIM BAKANLIĞI Araştırma ve Yenilik Genel Sekreterliğine (General Secretariat for Research and Innovation (GSRI) of the MINISTRY OF DEVELOPMENT AND INVESTMENTS). (GSRI) na rapor verir.

Demokritos’taki INT-RP, Yunanistan’ın 5 MW’lık bir araştırma reaktörü olan tek nükleer reaktörünü işletiyor.

FORTH, dokuz Araştırma Enstitüsünden oluşur. Merkezi ve merkezi idaresi Girit, Kandiye’de bulunmaktadır.

“FORTH ve onun bileşeni Araştırma Enstitüleri, KALKINMA VE YATIRIM BAKANLIĞI Araştırma ve Yenilik Genel Sekreterliğine (GSRI) rapor verir.

FORTH, lazerler ve Fotonik, Mikroelektronik, Özel nitelikli Malzemeler / Nanoteknoloji, Moleküler Biyoloji gibi önemli bilimsel, toplumsal ve ekonomik alanlarda disiplinler arası araştırma ve geliştirme (Ar-GE) faaliyetlerine odaklanarak stratejik yüksek katma değerli sektörlerde uzmanlaşmış bilimsel araştırmalar yürütür. Genetik, Biyoteknoloji, Bilgisayar Bilimi, Biyoinformatik, Hassas Tıp, Sistem Biyolojisi, Robotik, Telekomünikasyon, Uygulamalı ve Hesaplamalı Matematik, Kimya Mühendisliği Bilimleri, Enerji, Çevre, Sosyal Bilimler ve Beşerî Bilimler, Astrofizik ve Astronomi alanlarını kapsar”

KAYNAKÇA:

1.GLOBAL INNOVATION INDEX 2021

https://www.globalinnovationindex.org/userfiles/file/reportpdf/GII-2021/GII_at_a_glance.pdf

2. INTEGRATED COUNTRY STRATEGY

https://www.state.gov/wp-content/uploads/2022/06/ICS_EUR_Greece_Public.pdf

3. MOD – DEPARTMENTAL ORGANISATION

https://www.mod.mil.gr/en/

4. CHAPTER 2: THE STRATEGIC FRAMEWORK OF NATIONAL DEFENCE

https://www.resdal.org/Archivo/gre-cap2.htm

5. NATIONAL PLAN FOR OPEN SCIENCE

http://www.esek.org.gr/central.aspx?sId=109I344I994I323I447300&lang=en

http://www.esek.org.gr/central.aspx?sId=109I344I994I323I447300&lang=en

5. MOD – DEPARTMENTAL ORGANISATION

https://www.mod.mil.gr/en/

6. DIRECTORATE OF DEFENCE INVESTMENT AND TECHNOLOGICAL RESEARCH

https://www.mod.mil.gr/en/directorate-defence-investment-and-technological/

7. CHAPTER 4: ORGANISATION AND OPERATION OF THE ARMED FORCES

https://www.resdal.org/Archivo/gre-cap4.htm

8. THE NATIONAL COUNCIL FOR RESEARCH AND INNOVATION (NCRI)

https://www.openaire.eu/blogs/live-now-he-joint-proposal-of-greek-research-and-technology-organizations-for-a-national-strategy-for-open-science-1

9. GENERAL SECRETARIAT FOR RESEARCH AND TECHNOLOGY (GREECE)

http://www.gsrt.gr/central.aspx?sId=119I428I1089I323I488743

10.NATIONAL CENTRE OF SCIENTIFIC RESEARCH “DEMOKRITOS”

http://www.inp.demokritos.gr/

BAHRİYE TEKNOLOJİLERİNDEKİ GÜNCEL GELİŞMELER websitesinin HABERLER bölümünde yer alıyor. Bu Yazıyı/Haberi yararlı buldu iseniz, yukardaki paylaşım butonlarından istediğinizi tıklayıp meslektaşlarımızla ile paylaşarak FARKINDALIK ve GELİŞMELERE  katkıda bulunun lütfen.

Teşekkürler…