cropped-logo-son-hal-2-e1588758653886-1.png

BAHRİYEDE TEKNOLOJİ

1. DİZİNİN ÖNCESİ İLE BAĞLANTI

İNGİLİZ BAHRİYESİNİN (ROYAL NAVY) BTI alanında faaliyetlerine temel olacak bilgileri geçen yazımda sizlerle paylaşmıştım.

Bu kez iki bölüm halinde, RN in BTI faaliyetini gerçekleştirmek üzere rehber aldığı kendi ilkeleri ve örgütlenmesini ele alacağız.

2. ANA REHBER DÖKÜMANLAR

İngiliz bahriyesinin BTI faaliyetlerini yönlendiren ve şekillendiren ana dokümanlar, hiyerarşik bir sıra ile, aşağıda belirtilmiştir. Bunlar içerisinde özellikle vurgulanan noktalar başlık altında ilgili metinden alıntı ya da derleme olarak konmuştur. Okurlarım Dokümanlar hakkında detaylı bilgilere altta kaynakça bölümünde verilmiş olan bağlantılardan (Link) ulaşabilirler.

Integrated Review (IR)

(Bahriyeye ilişkin bölümden ALINTI)

“DREADNOUGHT SINIFI NÜKLEER DENIZALTI programına 31 milyar poundluk yatırım yapılması.

Mevcut 2 adet uçak gemisinde konuşlanacak daha fazla F 35 uçak tedariki.

Su üstü filosunun güçlendirilmesi için yeni savaş gemileri inşasının genişletilmesi.

Okyanusun altı iletişim hatlarının idame ve korunması için yeni bir ÇOK AMAÇLI OKYANUS SURVEYÖR GEMİSİ inşası.

Mayın savaşı için bir milyar poundluk yatırımla otonom ve otomatik insansız mayın araçları programı geliştirilmesi.”

National Security Strategy (NSS)

Defence Plan

Defence Command Paper 

Yukarıda entegre gözden geçirme (IR) raporu için belirtilen başlıklar İngiliz bahriyesi için proje ve gemi bazında daha detaylı ve somut olarak bu referansta açıklanıyor.

Burada özellikle Mayın harbi yeni konsept ve araçları üzerinde duruluyor.

Defence Science and Technology programme (4)

“..gelecekteki yetenekler ve hizmet içi yetenek geliştirmeleri olarak kullanılabilecek bilimsel ve teknik fırsatlar üretir ve araştırır. Ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı genelinde karar alma süreçlerine analitik destek sağlar…”

Navy Command Plan (2)

Bu dokümanda DEFENCE COMMAND PAPER da öngörülen hususların bahriyeye yansıtılması ile kuvvet komutanının Bahriye’nin yapısı üzerindeki gelecek öngörüleri ve istekleri kapsanıyor.

Birleşik Krallık deniz Kuvvetleri karargâhı organizasyonu kendilerine özgü tanımlanmış kavramlara göre düzenlenmiş karmaşık bir yapıya sahip. Yetki ve sorumluluklar, karargâhın değişik birimleri veya destek guruplarına birbirleri ile ilintili olmak üzere dağıtılmış.

Örnek bazı tanımlamalar;

DEFENCE LINES OF DEVELOPMENT (DLODS)

“Politika, strateji ve tavsiye sağlayarak, Yeteneğin geliştirilmesinde ve yaşam yönetimi boyunca tutarlılığı teşvik etmek; ayrıca, SRO’lar/RSO’lar tarafından Görevlerini yerine getirirken belirlenen gereksinimlerin karşılanmasında Kabiliyetlerin temel unsurlarını sağlarlar. Kraliyet Donanması içinde, Çapraz Kesim Etkinleştiriciler, aynı zamanda DLOD’lar için uygulanan aynı ilkelerle destekleyici etkinleştiriciler olarak kabul edilir.”

  Savunma stratejisini karşılamak için stratejik değişiklikleri birlikte Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Projeleri, Programları ve ilgili olağan faaliyetlerin toplamı.

PROJECT 

İstenen bir sonuca ulaşmak için üstlenilen benzersiz, geçici bir çaba.

RESPONSIBLE SENIOR OWNER (RSO) 

 “2SL(2.nd Sea Loard –   DZKK KUR.BŞK) tarafından Teslim aşamasında bir Program için bir Yetki Belgesi verilen ve bu nedenle ömür boyu Teslimatın devam etmesinden sorumlu ve mesul olan kişi. İş Değişim programları ayrıca atanmış RSO'(Responsible Senıor Offıcer) lara sahiptir.”

3. PARLAMENTO SAVUNMA KOMİTESİ BAHRİYE ARAŞTIRMASI (1)

3.1 İngiliz parlamentosu Savunma Komitesi 13 Nisan 2021 yılında bahriye hakkında genel bir durum değerlendirmesi yaptı.

Bu değerlendirmede komite daha önceki yazımda değindiğim IR, Defence and Security Industrial Strategy (DSIS) ana dokümanları ile birlikte daha önce yapılmış değişik konulardaki değerlendirmelerin tutanaklarını da referans olarak aldı.

3.2 Araştırma amacı hükümetin bahriyeden beklentilerinin Bahriye’nin güncel ve planlanmış kapasiteleri ve tedarik sistemleri ile karşılanıp karşılanamayacağını değerlendirmektir.

3.3 Komite değerlendirme için toplamda 42 oturum, görüşme ve ziyaret gerçekleştirmiş.

Komiteye görüş veren bazı katılımcılar;

Professor Jonathan Caverley, Professor of Strategy, US Naval War College

Confederation of Shipbuilding and Engineering Unions 

Glynn Phillips, Group Managing Director Maritime and Land UK, BAE

Christopher Pyne, Former Australian Minister of Defence

Professor Tetsuo Kotani, Professor, Meikai University, Senior Fellow, The Japan Institute of International Affairs  

Admiral Tony Radakin, First Sea Lord, Ministry of Defence

3.4 Katılımcıları örneklemekten amacım; dikkatle bakarak komitenin değerlendirmeye ne kadar geniş bir perspektif sağlamak istediğini görmek (Bahriye, bazı devletler, endüstri, akademi.ext.). Böylece objektiviteyi sağlıyorlar.

3.5 Komitenin sonuç raporundan bir bölüm;

“Yeni gemilerin tasarımı ve inşasının başlarında bunlara dikkat edilerek, tedarikte dijital sistemlere daha fazla öncelik verilmelidir. Donanma, gemilere esnek bir şekilde yerleştirilmelerini ve yeteneklerin güncelliğini yitirmesini önlemek için düzenli olarak yükseltilmelerini mümkün olduğunca planlamalıdır. Geliştirme aşaması finansmanı artırılmalıdır. Deniz Kuvvetleri için bir etkinleştirici olarak uzayın önemine dikkat çekiyoruz: askeri yeteneklerin sağlanmasında oynadığı rol, özel uzay araştırmamızın bir parçası olarak değerlendirilecektir”

4. FIRST SEA LORD(1SL) – ADMIRAL (DZKK) ÖNGÖRÜSÜ (3) (5)

4.1 10 Şubat 2022 tarihinde son DZKK AMİRAL BEN KEY, Birleşik Krallık Bahriyesini 2035 yılı için vizyonunu deklere ediyor.

Bu vizyonun ana hatları şu şekilde

4.2 “116 yıl önce RN (ROYAL NAVY) Dretnot savaş gemisini tasarladığında ve ürettiğinde, bu bir ilk olmuştu. Ön sıralarda yer alan diğer dünya bahriyeleri onun getirdiği teknolojiyi taklit etmek zorunda kaldılar.

Ancak geçen sürede RN önderliğini yitirdi. (Yukarda verilen PARLEMENTO ARAŞTIRMASI NEDENİ!)

Özellikle kriz dönemlerindeki inovasyon süreçlerinde, başta Çin ve Rusya olmak üzere. Bunlar gözlemleniyor. Geri kalmamak için İngiliz Bahriyesi savunma endüstrisini yeniden yapılandırmalıdır.

Artık savaş gemilerinin sayısal olarak karşılaştırılmasından ziyade, inovatif teknolojik gelişmeler ile fark kapatılabilir.

Yapay zekâ, güvenli ağ yapıları bunlara örnek alınabilir.

Bunları geliştirebilecek genç Yetenekler maalesef devlet yerine özel firmalarda çalışmakta.

Büyük Sanayi firmaları araştırma geliştirmeye yatırım yapmaktansa neyin nasıl yapılacağının kendilerine tariflenmesini beklemekte. Amazon, Microsoft gibi özel teknoloji firmaları bütçelerinden %10 – 20 ARGE ye pay ayırırken, savunma firmaları sadece %1 -3 ayırmakta.

Geleceğin bahriyesi için bu nedenle yüksek Teknoloji firmalarından oluşan bir baza gereksinim var.

Burada yazılımlara öncelik verilerek ticari gelişim süreleri (daha kısa) dikkate alınmalı.

Bu yaklaşımla İngiliz savaş gemilerinin export başarısı da artacaktır”

(DEVAM EDECEK)

KAYNAKÇA :

1. DEFENCE COMITTE PAPER

https://www.gov.uk/government/publications/defence-science-and-technology-programmes-and-projects

2. NCOM DOCUMENT

http://data.parliament.uk/DepositedPapers/Files/DEP2018-0426/NCOM_Version_3.pdf

3. THE DEFENCE COMMAND PAPER AND THE FUTURE OF THE ROYAL NAVY

https://www.navylookout.com/the-defence-command-paper-and-the-future-of-the-royal-navy/

4. THE DEFENCE SCIENCE AND TECHNOLOGY PROGRAMME

https://www.gov.uk/government/publications/defence-science-and-technology-programmes-and-projects#:~:text=The%20Defence%20Science%20and%20Technology,the%20cutting%20edge%20of%20technology.

5.1SL – BUILDING ROYAL NAVY 2035 MEANS REBUILDING THE UK DEFENCE INDUSTRIAL BASE https://www.navylookout.com/royal-navy-innovation-and-transformation/

BAHRİYE TEKNOLOJİLERİNDEKİ GÜNCEL GELİŞMELER websitesinin HABERLER bölümünde yer alıyor. Bu Yazıyı/Haberi yararlı buldu iseniz, yukardaki paylaşım butonlarından istediğinizi tıklayıp meslektaşlarımızla ile paylaşarak FARKINDALIK ve GELİŞMELERE  katkıda bulunun lütfen.

Teşekkürler…