“MUASIR MEDENİYETLER DÜZEYİNE ULAŞMALIYIZ”
“HAYATTA EN HAKİKİ MÜRŞİT İLİMDİR, FENDİR”
ATATÜRK
1. Önceki yazımda ,Bilim ve teknolojinin ulusların sürdürülebilir kalkınmasında, sosyoekonomik ve kültürel gelişmesinde, her alanda dünya piyasalarında rekabet edebilir bir pozisyona sahip olmasında temel gereksinim ve büyük bir yapı olduğunu belirtmiştim. Yapının temelinde Ulusal Deniz menfaatlerinin gözetilmesi bakımından Bahriye Mühendislerinin temel taşlarını döşediklerini ifade etmiştim.
2. Ayrıca bu yapının uluslararası bir karakteri olduğunu da vurgulamıştım
Şimdi bu yapının oluşumuna yakından bakmaya başlayabiliriz.
3. Bu yapıyı en üst düzeyden en alt düzeye, yani uluslararası platformdan Bahriye mühendisliği faaliyetlerine doğru kat kat yukarıdan aşağı inerek tanımak, önemini kavramak bakımından uygun olacaktır.
4. Bilim teknoloji ve inovasyonun ele alındığı en üst düzey uluslararası kuruluş Ulusumuzun da üyesi olduğu BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDİR.
Tanımaya buradan başlayalım.
5. BM SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AJENDASI – 2030
5.1 Birleşmiş Milletler 27 Eylül 2015 tarihinde New York’ta ki toplantısı ile kendisine yeni bir hedef belirleyerek sürdürülebilir kalkınma için 2030 ajendasını deklare etti.(1)
Tarihi bir adım olarak nitelendirilen bu ajanda da esas olarak 2030 yılına kadar dünya üzerindeki yoksulluğu giderme ve ekonomik sosyal ve çevresel boyutlarda sürdürülebilir bir kalkınmanın ele alınması ana amaç olarak ifade edildi.
5.2 Dengeden kastedilen üye ülkelerin kendilerine özgü kapasiteleri gelişmişlik düzeyleri, kendi politikaları ve öncelikleri gibi faktörlerin ayrıca dikkate alınacağı idi.
5.3 Ajandanın vizyon ifadesinde sürdürülebilir kalkınma yanında yoksulluk ,açlık, felaketler, eğitim eksikliği, çevre tehditleri, insan hakları eşitliği gibi birçok diğer faktör yer alıyor.
Keza acenda kendinden önce geliştirilmiş olan bu konulara ilişkin birçok diğer uygulama ve deklarasyonları da dikkate alıyor
5.4 Halen Dünya üzerinde birçok sorunun bulunduğu kabul edilmekle birlikte dijital olanakların daha geniş kullanımı, bilgisayar toplumlarının geliştirilmesi, teknoloji ve inovasyon alanlarında, birçok fırsatların da yattığını kabul ediliyor.
6.HEDEFLER
6.1 Sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi için 17 hedef tanımlanmış.
Bunlar içerisinde bilim ve teknoloji ile ilişkisi olanlar şu şekilde;
“Hedef 9. Dayanıklı altyapı oluşturmak, kapsayıcı ve sürdürülebilir sanayileşmeyi teşvik etmek ve yeniliği teşvik etmek
9.4 2030’a kadar, tüm ülkelerin kendi yeteneklerine uygun olarak harekete geçmesiyle, artan kaynak kullanım verimliliği, temiz ve çevreye duyarlı teknolojilerin ve endüstriyel süreçlerin daha fazla benimsenmesiyle altyapı ve güçlendirme endüstrilerini, sürdürülebilir kılmak için yükseltmek
9.5 Bilimsel araştırmayı geliştirmek, 2030’a kadar yenilikçiliği teşvik etmek ve 1 milyon kişi başına araştırma ve geliştirme çalışanı sayısını ve kamu ve özel araştırma ve geliştirme harcamalarını önemli ölçüde artırmak dahil olmak üzere tüm ülkelerde, özellikle gelişmekte olan ülkelerde endüstriyel sektörlerin teknolojik yeteneklerini yükseltmek
Hedef 13. İklim değişikliği ve etkileriyle mücadele için acil önlem alınması
İklim değişikliği önlemlerini ulusal politikalara, stratejilere ve planlamaya entegre edin 13.3 İklim değişikliğiyle mücadele, uyum, etki azaltma ve erken uyarı konularında eğitim, bilinçlendirme ve insani ve kurumsal kapasiteyi geliştirme
Hedef 14. Sürdürülebilir kalkınma için okyanusları, denizleri ve deniz kaynaklarını korumak ve sürdürülebilir şekilde kullanmak
14.5 2020 yılına kadar, ulusal ve uluslararası hukuka uygun olarak ve mevcut en iyi bilimsel bilgilere dayanarak kıyı ve deniz alanlarının en az yüzde 10’unun korunması.
14.a Okyanus sağlığını iyileştirmek ve deniz biyoçeşitliliğinin gelişimine katkısını artırmak için, Hükümetler Arası Oşinografi Komisyonu Kriterleri ve Deniz Teknolojisinin Transferine İlişkin Kılavuzları dikkate alarak bilimsel bilgiyi artırmak, araştırma kapasitesini geliştirmek ve deniz teknolojisini transfer etmek. Gelişmekte olan ülkeler, özellikle gelişmekte olan küçük ada devletleri ve en az gelişmiş ülkeleri desteklemelidir”
7. TEKNOLOJİ GELİŞTİRME MERKEZİ (TECHNOLOGY FACILITATION CENTER)
7.1 Gösterilen hedeflere yürünürken uluslararası düzeyde işbirliğini bilgi alışverişini sağlamak ve yönlendirmek üzere Birleşmiş Milletler bünyesinde bir teknoloji oluşturma mekanizması kuruldu.
Bu mekanizma sivil toplum Özel sektör ve bilim çevrelerinden 10 üyeden oluşuyor .2 yılda bir toplanarak yol haritası üzerindeki gelişmeleri irdeliyor(2).
7.2 Kurulan online platformlar ile mevcut bilim teknoloji ve inovasyon girişimleri ile Deneyimler, en iyi uygulamalar ve alınan derslerle oluşan bilgilerin karşılıklı paylaşılması sağlanıyor. Bunun için yalnız Birleşmiş Milletler üye uluslarından gelen bilgiler değil, onun dışındaki gelişmeler de dikkate alınıyor,
7.3 Gerçekleştirilen gelişmeleri değerlendirmek üzere periyodik gözden geçirme toplantılarının yapılması öngörülüyor.
DEVAMI GELECEK YAZIMDA…
KAYNAKÇA :
1.Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development
UNITED NATIONS Department of Economic and Social Affairs – Sustainable Development
2. An Overview of UN Technology Initiative